Johan och Börje njuter av vackra vyer under arbetstid. Foto: Helene Nordgren

Johan och Börje njuter av vackra vyer under arbetstid. Foto: Helene Nordgren

Snacka om vacker arbetsplats

Av
Maja Ögren Andersson

HÄSSLEHOLM. Möt några av grabbarna som tillbringar sina arbetsdagar i slottsmiljö. Och ser till att där är tillgängligt för den stora allmänheten.
Tjugofem plus eller tjugofem minus. Henrik Mårtensson, Johan Pettersson och Börje Bladh räds varken köld- eller minusgrader.
– Vår uppgift är att se till att allting fungerar, både utomhus och inomhus, säger Börje som sedan ett par år tillbaka jobbar med ett projekt där det gäller att plocka fram så mycket det bara går om det gamla, kanske något bortglömda Hovdalaområdet.

 – Det kan handla om allt som går att återupptäcka, gamla ruiner, slåtterängar, gärdsgårdar. Där finns mycket både vackert och gammalt värt att dokumentera. Dessutom är jag något av en allt-i-allo. Hjälper till med skogsröjning och håller stigarna öppna. Här finns gott om stigar och vägar som ska vara framkomliga. Och nu har det ju också blivit en hel del snöröjning. Man får inte vara rädd för att hoppa in i traktorn och hjälpa till, konstaterar Börje som själv bor på området i en gammal 1600-talsgård. 
 – Och så är jag uppvuxen i en by alldeles intill, så jag känner till det mesta i det här vackra landskapet, fortsätter han.

Under stränga och snörika vintrar, som den här inleddes, kan det vara svårt att hålla alla vägar på det stora naturområdet plogade och farbara.
– Det har vi tyvärr inte resurser till. Vi går så gott vi kan, men allmänheten kan ju inte räkna med att det ska vara plogat och sandat överallt. Vi måste prioritera slottet och dess närmaste omgivning.
Henrik är fastighetsansvarig och John vaktmästare. Båda har ett förflutet inom helt andra branscher. Johan jobbade som SOS-operatör till för ett par år sedan och Henrik har ett förflutet som ambulansförare. De stortrivs i miljön på slottet och i omgivningen.

 Många föreningar och intressegrupper ska samsas på området. Bland andra ryttare, hundförare, cyklister, enduroförare tillsammans med biologer och arkeologer. Tommy Bengtsson, förvaltare, tycker att det i stort sett går bra.
– Jodå, det fungerar till 99 procent. Ett problem som vi har är att vissa hundägare släpper in sina hundar i hundhägnet, kör därifrån ett par timmar för att uträtta ärenden och kommer sedan tillbaka för att hämta hunden. Det är inte meningen att det ska fungera som ett hunddagis. Likaså gäller regeln att ha hundar kopplade eller under uppsikt. Här fuskas det mycket och det stör djurlivet på området vilket är synd. Alla måste respektera de regler som finns för att verksamheterna ska kunna samsas.
 

Publicerad 04 January 2013 09:33