Smed, maskiningenjör, musiker, konstnär, författare och nu även tillverkare av lastbilar i trä. Göran Söderdahl vill aldrig sluta att utvecklas. Foto: Maja Ögren Andersson

Smed, maskiningenjör, musiker, konstnär, författare och nu även tillverkare av lastbilar i trä. Göran Söderdahl vill aldrig sluta att utvecklas. Foto: Maja Ögren Andersson

Bysmeden som har spelat med Peps

BRÖNNESTAD. Smed, musiker, diktare, snickare och konstnär. Sällan har väl talesättet att ha "många strängar på sin lyra" stämt in så bra som på bysmeden Göran Söderdahl. Och hur många vet att han spelade med Peps Persson på 60-talet?

Göran blickar med glädje tillbaka på 60-talet och åren med bandet Downbeat Crowd som spelade bluescovers och där Peps var medlem.
– Det var roligt när Peps dök upp med sin gitarr och munspel. Men tiderna förändrades. Det blev mycket flum och bandet splittrades så småningom.

Alla som kan sin svenska rock- och blueshistoria vet att Peps gick vidare genom att bilda Peps Bluesband. Göran gick också vidare, men inom en helt annan genre, dansband.
– Vikarierade som gitarrist i olika band, men var stadig medlem i den ganska kända dansorkestern Erik Arnolds under flera år. Vi hade mycket jobb och pengar kunde man tjäna, men för mig var det en sidoinkomst.
Göran är utbildad maskiningenjör och har under många år konsulterat ett stort antal industrier med olika konstruktioner och ritningsunderlag. Han har dock aldrig släppt sitt intresse för smide. Numera handlar det mest om konstsmide, ett hantverk som få utövar idag. Hans smide och träbilar finns representerat på Hovdala slott samt på Turistbyrån och i hans egen butik i Brönnestad.
- Som smed var man tvungen att själv lösa alla tänkbara problem som ofta dök upp, berättar Göran. Man tog mer vara på saker och ting förr, lagade allt som gick att fixa.

Under åren har hans konstnärliga ådra också resulterat i målningar av olja och han har medverkat vid flera utställningar bland annat i Olofström, Malmö, Lund för att nämna några. Göran har också under några år haft sin ateljé i Orangeriet på Hovdala.
Men musiken ville aldrig släppa greppet. Det blev rock och country igen tillsammans med några kompisar. 2005 lades dock bandet ner.
– Åldern tar ut sin rätt. Sena kvällar och en blivande pensionär går inte riktigt ihop. Särskilt inte när spelningarna börjar klockan 23 och slutar fram mot småtimmarna.

2010 blev ett viktigt år för Göran. Han lärde sig spela fiol och ungefär samtidigt började han tillverka lastbilar i trä som motvikt till utbudet av leksaksbilar i dålig kvalité. Genomslaget blev stort. En motreaktion till datorspel och slit och släng-prylar, tror Göran.
Görans andra diktsamling är på gång och han har blivit speleman i Örkelljunga spelmanslag som numera heter Stråkdraget som består av fyra medlemmar där den äldste har nått den aktningsvärda åldern av 91 år.
– Jag är tacksam över att som pensionär fortfarande kunna vara med och fortsätta att utvecklas, slår han fast med glimten i ögat.
 

Publicerad 15 January 2013 09:23