Rasmus Schröder startade eget företag med brorsan Tim. Här tillsammans med kusinen Fredrik som också jobbar på företaget. Foto: Maja Ögren Andersson

Rasmus Schröder startade eget företag med brorsan Tim. Här tillsammans med kusinen Fredrik som också jobbar på företaget. Foto: Maja Ögren Andersson

De sanerar brottsplatser

Av
Maja Ögren Andersson

HÄSSLEHOLM/TYRINGE. Ena dagen blästrar de golv, den andra sanerar de en brottsplats. Att driva en saneringsfirma kan innebära det mesta.  För några år sedan startade Rasmus och Tim Schröder ”Schröder Hantlangning & Grovarbeten”. Arbetsgivare: begravningsbyråer, byggfirmor och försäkringsbolag.

Det mest spektakulära är specialsaneringarna. En lägenhet där det har legat en död människa en längre tid, en annan gång en brottsplats med blod och spår efter misshandel, eller en brandplats.
- Det är bara att sätta igång. Som yrkesman har man som ett filter mellan dig och det du gör. Det är ju ett jobb. En lägenhet där det har legat ett lik är helt nerflottad av vätskor som dunstar från kroppen. Vårt jobb är att göra lägenheten helt ren igen. Det kräver en hel del kunskap, säger Rasmus.
– Det mesta handlar om sanering på arbetsplatser i hela Sverige. Förra nyår var vi i Falun och blästrade golv.

Idag har firman sju heltidsanställda och flera som går på timmar. År 2009 när de bestämde sig för att starta eget blev ett tufft år. Tim hade studerat, betygen var bra och han funderade på juridikstudier.
När funderingarna på egen firma blev allvar hade han precis blivit varslad från ett jobb på Perstorp AB. Rasmus är ingen teoretiker. Han studerade till rörmokare, men hoppade av för att bli saneringstekniker.
– Man kan väl säga att vi har jobbat och slitit sedan vi var 14 år. Det här med sanering har vi väl i blodet, pappa är saneringstekniker och en farbror har haft saneringsfirma, säger Tim.

Det första året blev som sagt tufft. Tim sålde alla sina möbler för att investera i firman och flyttade hem till föräldrarna, någon lön var det ju inte tal om. För säkerhets skull sökte han jobb under tiden också och lärde sig bokföring, något som de skötte helt själva i början.
Idag är satsningen inget de ångrar. Det är fortfarande tufft, konjunkturnedgången drabbar alla.
– Att vara egen är frihet under ansvar. Men vi är stolta och glada över det vi har lyckats att bygga upp! intygar de båda bröderna.
 

Publicerad 17 January 2013 16:50