Amanda Jonsson från Finja, utanför Hässleholm, satsar hundra procent på hockey. Till hösten vill hon börja på hockeygymnasium. Foto: Maja Ögren Andersson

Amanda Jonsson från Finja, utanför Hässleholm, satsar hundra procent på hockey. Till hösten vill hon börja på hockeygymnasium. Foto: Maja Ögren Andersson

Hockeytjejen Amanda spelar helst med killarna

Av
Maja Ögren Andersson

FINJA. Det är hockey som gäller för Amanda Jonsson, 15. Hon har spelat sedan hon var sex och nu blir hockeygymnasium nästa steg om kommunen hjälper till med inackorderingsbidrag. – Annars blir det tufft med ekonomin. Det finns ett hockeygymnasium i Skåne, men det är bara för killar, säger Amanda.

Av allt att döma blir hockeygymnasiet i Västerås aktuellt i Amandas fall. Ända sedan hon började spela ishockey har planen varit att söka till ett hockeygymnasium.
 – Det är ett steg för att förverkliga min dröm om att så småningom söka mig till USA för att både utveckla mitt hockeyintresse och att studera vidare. Hockeyn känns det som om jag aldrig vill släppa. När jag kör in på isen i full mundering känner jag att här hör jag hemma!

Men först på agendan står skånecupen för tjejer, en motsvarighet till killarnas tv-pucken, där de bästa lagen går vidare. Det här blir femte året hon är med. Första året fick hon dispens eftersom hon var två år yngre än de andra.
Nu spelar hon med killarna i Tyringe Hockey U16 och där trivs hon alldeles förträffligt.
 I rinken märks det inte att hon är tjej, säger de som förstår sig på. Tvärtom är det hon som står för många av de kraftigaste tacklingarna. Som back utsätts hon förstås många gånger för attacker, men skadat sig allvarligt har hon ännu inte gjort. En gång slog hon sig i ryggen så illa att hon blev hämtad med ambulans, men det slutade lyckligt.
– Men det var mitt eget fel. Jag blev jagad av en spelare, tappade greppet med skridkrona och ramlade baklänges. Det blev inget allvarligare.
– Däremot har jag nästan alltid en massa blåmärken. Vi har inte skydd överallt. Baksidan av benen är oskyddade och även handlederna.


Amanda tycker att tacklingar är en viktig ingrediens i hockeyn. Därför trivs hon bäst med att spela med killar.
 – Där får man tackla mer. Det ska naturligtvis gå juste till, men jag tycker absolut att tacklingar tillhör hockeyn. Annars blir det för mesigt.
Amanda är uppvuxen i en hockeyfamilj. Pappa Torbjörn har varit aktiv spelare och storebrorsan Philip spelar också han i Tyringe.
Är det någon förebild som Amanda har så är det pappa Torbjörn. Han är numera tränare och stöttar både Amanda och Philip till hundra procent.
För hockey kräver mycket av den enskilda spelaren. Flera träningar i veckan och så matcher förstås.

Publicerad 22 January 2013 09:14