Mögel, bränder och vattenskador är några av de förödelser som svenska husägare oroar sig mest för.

Mögel, bränder och vattenskador är några av de förödelser som svenska husägare oroar sig mest för.

Husägarnas värsta mardrömmar

Av
Ida Eriksson

HUS. Att vara villaägare kan vara idylliskt, men det innebär också en del orosmoment. Mögel, bränder och vattenskador är några av de förödelser som svenska husägare oroar sig mest för.

Av en underökning som Vi i villa har gjort framgår dock att Sveriges cirka två miljoner villaägare är nöjda med sitt boende. Bara fyra procent går och funderar på att flytta till en mer lättskött lägenhet.
Utvecklingen av villapriserna verkar inte heller vara något som svenska villaägare går och oroar sig för. Bara fem procent säger att de tror att priserna kommer att sjunka och att man är orolig för det. Kvinnor är lite mer oroliga än män (sex procent jämfört med fyra procent). Mest oroliga är villaägarna i Kronoberg (tio procent), minst oroliga är man i Stockholm (tre procent) och Malmö (två procent).
Det verkar alltså som att Sveriges villaägare känner sig väldigt trygga med sin boendeform. Men visst finns det mardrömsscenarion. De flesta oroar sig mest över vattenskador och läckage, bränder, inbrott och mögelangrepp.
–Listan stämmer bra med verkligheten. Vattenskador tillhör de vanligaste problemen. Brand och inbrott är däremot mer ovanliga, men jag förstår rädslan väl eftersom konsekvenserna av dem ju blir helt förödande, säger Camilla von Otter, chefredaktör på Vi i villa.Villaägarna mardrömslista:

1. Vattenskador och läckage (46 %)
2. Huset brinner ner (40 %)
3. Inbrott (38 %)
4. Mögel och hussvamp (28 %)
5. Dyrare energi (24 %)


Villaägarna drömlista vid val av hus:

1. Området är vackert och idylliskt (51 %)
2. Det finns bra skolor i närheten (22 %)
3. Jag behövde ett större hus (20 %)
4. Jag hittade äntligen mitt drömhus (20 %)
5. Bra kommunikationer (19 %)

Publicerad 23 January 2013 10:47