Martin vill fortsätta att dela ut julklappar till barn som behöver, men måste skaffa lagerlokaler. Den kommunägda lokalen i bakgrunden tycker han skulle passa utmärkt. Foto: Maja Ögren Anderson

Martin vill fortsätta att dela ut julklappar till barn som behöver, men måste skaffa lagerlokaler. Den kommunägda lokalen i bakgrunden tycker han skulle passa utmärkt. Foto: Maja Ögren Anderson

Kan inte fortsätta dela ut julklappar utan lokal

Av
Maja Ögren Andersson

TYRINGE. Martin Hansson blev chockad över det gensvar hans upprop på Facebook om juklappar till utsatta barn fick. Hundratals julklappar skänktes. Distributionen skedde från en second hand-butik i Hässleholm. Men där blev trångt.
– Nu måste jag hitta en egen lagerlokal, säger Martin som redan laddar för nästa juls utdelning.

Martin har börjat se sig om efter lediga lokaler och eftersom han bor i Tyringe tycker han att gamla Korskyrkans lokaler i centrala Tyringe skulle passa perfekt. Något svar på frågan som har ställts till kommunen har han ännu inte fått. Det är kommunen som äger lokalerna.
När Martin tänker tillbaka på julklappsinsamlingen så suckar han djupt och nöjt. Men han minns också att han stundtals nästan blev lite rädd. För hur skulle det sluta.
– Tänk dig själv. Uppropet till Facebook den 4 december som löd ”Julklappar till barn som har det svårt  Hässleholm” hade 90 medlemmar innan kvällen var slut. Nu är vi nästan 500. Det gick rekordsnabbt.
- Samtidigt började paketen att strömma in. Jag inledde ett samarbete med Anette Badics, som driver second hand-butiken vid Fisktoret i Hässleholm. Hon tog emot paket och vi försökte skapa kontakter som kunde se till att paketen kom till de som behövde. Hennes källarutrymme blev minst sagt överfullt...

 Så här med eftertankens kranka blekhet inser Martin att han var lite för sent ute, men han hade inte trott på detta enorma gensvar. Samarbetet med socialförvaltningen gick trögt, där hoppas han på bättre lycka det här året. Men Frida kvinnojour tog tacksamt emot paket och det gjorde även CSK:s barnavdelning.
Människor på andra orter blev inspirerade och ville starta liknande projekt bland annat i Östra Göinge, Tommelilla och Malmö. Och han har inte ångrat engagemanget.
 – Det finns inget som kan ersätta den lycka jag känner när jag kan hjälpa ett barn som inte har det så fett. Jag blir tårögd bara jag tänker på det, säger han.

Och så berättar han om den ensamstående mammansom inte hade vinterskor till sina barn. Martin lade ut en fråga i gruppen på facebook och vips fick barnen hjälp till nya skor. – Mamman grät av lycka ochdet kändes så himla gott.
I början av hösten tänker Martin dra igång årets insamling. Det finns klappar kvar från förra året.
 – Den här gången vill vi ha saker som inte är inslagna. Det var dom förra året och det kan bli problem med sorteringen. Dessuom måste vi ha egna lagerlokaler, förklarar Martin som gör insatsen fritt och för intet. Han är nyutbildad undersköterska, men har inte fått något jobb ännu. 
– Jag ser verkligen fram mot den dagen jag får ett jobb, men julklapparna vill jag jobba med ändå.

Publicerad 24 January 2013 14:42