Strumpbyxor i avlopp kan ställa till med ett elände

HÄSSLEHOLM. I Hässleholms kommun finns 48,6 mil huvudledningar, 5,1 mil servisledningar, 40 mil är huvudanledningar. Här finns 11 400 vattenmätare. Driften fungerar bra, enligt vd Henrik Brink, vd, Hässleholm vatten AB.

– Vi följer en VA-saneringsplan som om den genomförs fullt ut innebär en förnyeösetakt som innebär att åldern på ledningsnätet inte nämnvärt ökar. Idag är dock denna takt alltför låg och vi skulle behöva mer resurser för att detta ska fungera fullt ut, säger han.

Ett 40-tal personer jobbar på företaget. Kommuninvånarna sköter sig relativt bra när det gäller att inte sånt som inte passar sig i ett avlopp, underkläder, strumpbyxor, topz, läkemedel, kemiska vätskor med mera. Ett par strumpbyxor kan ställa till ett elände om de fastnar i en pumpstation med driftsstopp som följd.
På senare tid har problemet med läkemedelsrester som kommer ut i avloppet genom urinen aktualiserats. Rester som på lång ställer till med stora och allvarliga problem för levande organismer i vatten. Den som vill veta mer om vad man kan slänga och inte slänga i avloppet kan besöka Hässleholms Vattens hemsida.

Publicerad 24 January 2013 14:34