Under februari månad ställer grafittimålaren Jaro Mattinisson från Kristianstad ut sina verk. Foto: Paola Nordgren

Under februari månad ställer grafittimålaren Jaro Mattinisson från Kristianstad ut sina verk. Foto: Paola Nordgren

Jaro vill få sin konst accepterad

KRISTIANSTAD. Att måla olagligt är nog något som de flesta grafittimålare har testat någon gång i sin karriär. Men Kristianstadskillen Jaro Mettinisson ville något mer och valde en annan väg.
– Jag kände efter att ha målat olagligt i några år att jag ville mer med min konst. Jag ville få mina målningar accepterade och för att få det räckte det inte att måla där det var förbjudit. Jag ville mer. Jag ville nå ut till fler.
Sedan dess har vägen för Jaro inneburit en mängd utställningar och jobb som inneburit att han smyckat både idrottshallar och skolor i kommunen.
– Kristianstad kommun lägger så otroligt mycket pengar på konst. Men nästan ingenstans ser man grafittikonst på väggarna. Tänk om vi kan få grafittin som en acceptabel konstform och inte bara någon som kladdat eller som kriminellt som många ser på det i dag. En grafittikonstnär ger precis lika mycket av sig själv som vilken annan konstnär som helst. Min konst speglar det liv jag lever. Jag är glad, arg, ledsen och kär, sådant förmedlar jag i min konst, man öppnar sig och blir otroligt sårbar. Men jag lever för det jag gör och det vill jag fortsätta att göra.
Jaro Mettinisson har målat grafitti i många år och det han kan i dag har han lärt sig på egen hand och han medger att det har krävts en hel del övning för att bli bra.
– Jag är nog väldigt ödmjuk med min konst. I vissa perioder är den väldigt mörk men det som skiljer mig mest från andra som målar grafitti är nog att jag använder flera olika tekniker och använder både pennor, penslar och sprejfärg. Jag gillar att mixa dessa tekniker och målar helt efter mina egna känslor.
Yaro är signaturen när han målar och just det här med att göra sig ett namn är viktigt inom grafittivärlden.
– Nu vill jag ta mitt namn ännu längre, jag vill inspirera och följa mina drömmar tänk att få resa runt i världen och måla med andra konstnärer det hade varit en dröm.
Men innan dess väntar ännu en utställning. Den 2 februari är det vernissage på galleri Ars Devine i Bjärnum tillsammans med fem andra grafittimålare. Bakom evenemanget står Johanna Götesdotter.
– Det är min första utställning som arrangör men absolut inte den sista. Jag brinner verkligen för det här med grafitti och nu har jag lyckats samla sex stycken duktiga målare till den här utställningen och jag tror att det kan vara en början på något nytt. Att det blev på Ars Devine beror på att jag gärna ville sätta Bjärnum på kartan och förutom Jaro Mattinisson, så kommer namn som Liam Norberg och Pierre Sapos att visa upp sin konst, berättar Johanna Götesdotter.

Utställningen grafitti@southsweden invigs på Ars Devine den 2 februari och pågår hela februari fredag-lördag-söndag.

Publicerad 29 January 2013 09:00