Professor Birgitta Holm med biografin hon har skrivit om Rut Hillarp från Hässleholm. Foto: Maja Ögren Andersson

Professor Birgitta Holm med biografin hon har skrivit om Rut Hillarp från Hässleholm. Foto: Maja Ögren Andersson

Erotiskt geni drog ett hundratal till församlingshemmet

HÄSSLEHOLM. Rubriken ”Rut Hillarp. Poet och erotiskt geni” samlade ett hundratal personer i församlingshemmet. Och föredragshållaren Professor Birgitta Holm gjorde ingen besviken. Hon berättade med stor inlevelse om denna märkliga kvinnas uppseendeväckande liv.

Rut, född 1914 i ett frireligiöst hem i Hässleholm, var en kvinna som utan förbehåll gav den sexuella kraften och njutningen stor plats, inte minst i sina litterära Skildringar. Rut som blev fil. lic. i litteraturhistoria 1945 var adjunkt och senare lektor vid Statens normalskola och Södra Latin. 
Hon författade en rad litterära verk och tillhörde en av de ledande inom den internationella modernistiska traditionen. Hennes skapande innefattar också filmer och fotografier.
Birgitta Holm, som har skrivit biografiska böcker om flera författare, bland andra Fredrika Bremer, Selma Lagerlöf och Sara Lidman var en av Ruts bästa vänner och hon författade även biografin över Rut. 

Vänskapen började när Rut, som var Birgittas klassföreståndare, upptäckte att mannen hon svärmade för hade Birgittas cigarettpaket fickan.
- Hon var jättespännande för oss elever. En litterär förebild. Ingen i Sverige hade ett bättre skriftspråk. Hon iscensatte sig, talade om sex, läste oss, berättade Birgitta Holm och tog små danssteg av ren entusiasm.
 – Det finns ingen annan som har varit så viktig för mig.

I Ruts hem var nöjen som bio och dans förbjudna. Pappan var järnhandlare Nils Bengtsson, mamma Hulda, hade drömt om att bli missionär. Hennes förhoppning stod till Rut. Men Rut frigjorde sig från hemmet.
 – Hennes föräldrar var rättrådiga människor. Ett tivoli i närheten av hemmet och dansmusiken därifrån  lockade Rut. Det blev början på ett liv där hon förälskade sig i alla.
Efter uppbrottet ur ett 15-årigt äktenskap  började frigörelsen på allvar. Hon sög i sig allt hon förmådde av Stockholms kulturliv.
– Kärleksförhållandena avlöste varandra. Det sprutade kreativitet ur henne. På 80-talet blev hon mer feministisk medveten, sade Birgitta Holm,
Det blev en kväll med en annorlunda och modig kvinna i fokus.  En kvinna vars verk nu upptäcks av allt flera. Arrangörer var Hässleholms Allmänna Kulturförening.
 

Publicerad 31 January 2013 17:02