Romy Ribba startade en insamling i all blygsamhet. Gensvaret blev stort och bidragen strömmade in. Foto: Maja Ögren Andersson

Romy Ribba startade en insamling i all blygsamhet. Gensvaret blev stort och bidragen strömmade in. Foto: Maja Ögren Andersson

"Vardagsgrejer för oss är lyxprylar för dem"

Av
Maja Ögren Andersson

HÄSSLEHOLM. Som liten bebis lämnades Romy Ribba till ett barnhem i Sri Lanka. 1976, när hon var drygt två år adopterades hon till Sverige. För sju år sedan besökte hon sitt hemland för första gången.
– Åh, det var som att komma hem! säger Romy. Nu när hon återvände tillsammans med familjen kände hon att hon ville ge något tillbaka till barnhemmet och startade en insamling. Det blev succé.

Att responsen skulle bli så enorm hade hon inte haft den blekaste aning om. Hon började i det lilla med att dela ut lappar till kompisar och närstående med information om barnhemmet och skrev på Facebook.
– Det kom in över 15 000 kronor på ett litet kick. Jag blev överväldigad. Känslan när jag och min familj reste ner för att köpa det som barnhemmet behövde går inte att beskriva. Nu vill jag fortsätta. Har startat en grupp på facebook och ska öppna ett speciellt bankkonto för ändamålet.

Trots att hon känner att Sri Lanka finns i hela hennes kropp har hon också sitt hjärta i Hässleholm och hos sina svenska föräldrar i Olofström.
– Jag jobbar som elevcoach, har familj, maken Tobbe och tonåringarna Collin och Annie. Alla hjälptes åt när vi åkte ner den 27 december.
- Idén till insamlingen kom min dotter med efter ett arbete om Sri Lanka i skolan. Insamlingen startade jag i oktober, så det gick snabbt. Vi förstod  att livsmedel stod högt på önskelistan. När vi kom ner hade de bara mat för en dag i taget. Så vi köpte massor med ris, ett lager som ska räcka några månader, linser, torkat kött och torkad fisk.

Romy ville också att var och ett av barnen skulle få en personlig gåva. Lyckliga barn tog emot tandborstar, tandkräm, choklad och äpplen.
– Det som för oss är vardagsmat är lyx för dem. De klädde sig fina när de kom för att ta emot presenterna, så det blev en riktig högtidsstund, berättar Romy.
Idag har hon etablerat kontakt med Mario, född i Sri Lanka, men som tillbringat flera år i Sverige innan han flyttade tillbaka till Sri Lanka.
– Han finns på plats och hjälper till med inköp och distribution. Det känns tryggt och bra. Varenda krona kommer direkt till plats och inget behöver gå till någon administration. Och vi kommer självklart att åka dit fler gången.

Romy har liksom många andra adopterade försökt att hitta sina biologiska föräldrar. Hon ansökte också om att få vara med i teves "Spårlöst".
– Men varken jag eller de kom någonstans, så jag har släppt den biten nu. Är glad för barnen och personalen på barnhemmet som jag har lärt känna.

Romy vill ge något tillbaka till barnen på det barnhem där hon själv lämnades som nyfödd. Foto: Privat

Romy vill ge något tillbaka till barnen på det barnhem där hon själv lämnades som nyfödd. Foto: Privat

Publicerad 31 January 2013 16:45