Thomas Petersson kommer till Kulturhuset 14 februari. FOTO:Anders Sällström

Thomas Petersson kommer till Kulturhuset 14 februari. FOTO:Anders Sällström

Thomas Petersson åker på turné:

14 februari är han i Hässleholm

HUMOR. Thomas Petersson ger sig iväg på första rikstäckande turnén på fem år. Det övergripande ämnet är nyheter och hur de svämmar över oss och gör oss olyckliga.
Komikern är aktuell med turnén ”Skakad inte rörd” där han ger sin syn på livet,världen och samhället och vår nyhetskonsumtion.
– Jag har varit med lite överallt ändå. Men nu var det dags att gå ut och göra något rejält där man kan få fläka ut sig, säger Thomas Petersson.
Själv kollar komikern nyheter i både tv, tidningar och surfplatta. Men han har skurit ned på nyhetsintaget jämfört med för några år sedan för att inte bli allt för olycklig.
– Jag är en nyhetsjunkie som alla andra. Men förr gick jag och köpte två kvällstidningar varje dag. Nu har jag bara Hallandsposten och min surfplatta, säger komikern.

För mycket nyheter

Han menar att människor blir olyckliga om de tar in allt för många negativa nyheter. Och att man faktiskt kan påverka sin sinnesstämning.
–Folk har alltid kommit fram till mig och undrat: ”Är du alltid så glad som du låtsas vara på scen?”. Och ja jag är faktiskt det. Så ett budskapet är att vi ska vara lyckliga och se vad vi har, det är i vardagen vi blir lyckliga. En rullstolsbunden tjej jag träffade sa att hon försöker se hela osten i stället för hålen. Vi ska inte titta på dem som har flera miljoner, de är inte lyckligare för det, säger Thomas Petersson.
Han tycker att vi kanske mår bättre om vi fjärmar oss till viss del från nyheter.
– Behöver vi verkligen alla nyheter? Man kan tro att det händer fler och fler brott i samhället men inte enligt statistiken. Och om du har skänkt pengar till offren. , säger Thomas Petersson.

Kollar Facebook

Ett annat sätt som många av oss försöker få upp humöret på är att kolla på Facebook. Vilket även Thomas Petersson gör.
–Vi behöver se någon som drattar på ändan mitt i allt elände. Jag såg ett klipp där några allvarliga soldater i en vaktparad trillade omkull. Man skrattar ju så att man gråter, säger han.
Det här är första längre turnén sedan 20-årsjubileumsturnén som det har hunnit gå fem år sedan.
Under dina 25 år som komiker, vad har ändrats?
– Det kommer alltid nya trender. Ett tag var det populärt att grilla och rosta. Men jag står utanför trenderna. Jag kör på husmanskosthumor med igenkänningsfaktor, kvinnligt och manligt och egna tillkortakommanden. Och det verkar ha gått hem, jag har ju hållit på i 25 år.

Publicerad 28 January 2014 09:00