Michael Sjöström menar att han fick en nyttig vinkling i producerandet genom att samarbeta med hårdrocksintresserade vännen Andreas Holmer med musikaffär i Höör. FOTO: ÅSA BORGLIN

Michael Sjöström menar att han fick en nyttig vinkling i producerandet genom att samarbeta med hårdrocksintresserade vännen Andreas Holmer med musikaffär i Höör. FOTO: ÅSA BORGLIN

Bandgitarrist går solo

Av
Åsa Borglin

HÄSSLEHOLM. På sin första soloskiva håller Michael Sjöström sig medvetet ifrån dansbandsgenren. Den akustiska gitarren hjälper till att få en annan ljudbild. Nu är han redo att ge livespelningar.
Michael Sjöström var bara 16-17 år när han startade första riktiga bandet Blue Sky.
Övriga medlemmar var lillasyster Monia, i dag med efternamnen Sjöström Zander och bosatt i Åhus, och två Stefan, Andersson och Blad, varav den sistnämnda sedan var med och bildade Joddla med Siv.
De följande runt 25 åren fortsatte Michael Sjöström att spela elgitarr i olika dansband, bland annat Kristianstadsbandet Jaegers och med Dannys som det mest namnkunniga.

Alltid haft två jobb

– Jag har alltid haft ett civilt arbete på deltid vid sidan om musiken och med Dannys som var ett heltidsband hamnade jag vid ett vägskäl efter två år där jag valde den civila karriären.
Michael Sjöström förklarar att en bidragande anledning var att med stigande ålder kom andra värden in i livet som tid till barn och familj.
Innan han la bandlivet åt sidan helt och hållet för cirka fyra år sedan, hann han dock med att starta bandet Lindaus med ett gäng från Landskrona.
– Till skillnad från Dannys som turnerade över hela Norden begränsade vi oss till området södra Sverige och valde ut våra spelningar vilket underlättade en del.

Behov av eget

Med musiken kvar enbart som hobby började han ganska snart kolla efter egna gamla låtar.
– Jag har skrivit många låtar genom åren, till bandet, till andra och en tredje lunta till mig själv som hamnade i byrån.
Så kom det sig att han fann sig själv skissa på en skiva.
– Efter att ha spelat i branschen dansband och country i många år hade jag ett behov av att göra mina egna låtar på egna villkor.
Han beskriver processen att producera själv som mer krav- och förutsättningslös och mer från hjärtat.
– Det är en rolig erfarenhet att ha gjort allt själv, även om det är bökigare än man tror med registreringar och ansökan om tillstånd.
Michael Sjöström avslöjar att han redan har planer i huvudet på en fortsättning.
– Jag brinner för att skriva låtar och själva texten betyder jättemycket för mig.

Skrev på svenska

Han tror att det är därför som han har valt att göra skivan helt på svenska.
– Ska jag göra det här ska jag göra det fullt ut och det blir mer innerligt på ens hemspråk menar jag.
Låtarna handlar mycket om upplevda relationer men inte alla textrader om självupplevda sådana.
När skivan var klar hade han tänkt att direkt ge sig ut och spela i våras, men kände att han var tvungen att ta en paus.
– Jag hade gamla kompisar och spelkollegor med mig in i studion och de tänkte jag skulle hänga med ut och spela live i mån av tid nu i höst i stället.

Publicerad 03 September 2014 09:00