Anna Ljungbäck startar Hässleholms första bageri och café med bakverk helt utan gluten och laktos. Foto: Helene Nordgren

Anna Ljungbäck startar Hässleholms första bageri och café med bakverk helt utan gluten och laktos. Foto: Helene Nordgren

Makens diagnos gav Anna företagsidé

Av
Helene Nordgren

HÄSSLEHOLM. När Anna Ljungbäcks man fick diagnosen glutenintolerans fick familjens kost läggas om. De nya kunskaperna om gluten- och laktosfria bakverk ledde fram till en företagsidé.
– Jag upptäckte hur svårt det är att hitta goda bröd och kakor utan gluten och laktos i Hässleholm. Då bestämde jag mig för att öppna ett bageri med fik, säger hon.

Anna som egentligen är utbildad socialpedagog har arbetat många år som ekonomibiträde.
– När jag hade tagit min examen så visade det sig att det inte var så lätt att få arbete som socialpedagog så det blev köksarbete på Bokebergsgården istället.

Svårt i början

Under drygt femton års tid, sedan maken Ronnie fick sin diagnos, har Anna bakat bröd och kakor utan varken gluten eller laktos.
– Först var det ett måste, sedan blev det en hobby och nu är det en passion, säger Anna.
– Det har varit mycket letande på internet. I början var det svårt. Då fanns det inte så många roliga recept eller råvaror att välja mellan. Efterhand har utbudet ökat avsevärt.

Nu eller aldrig tänkte Anna efter en periods funderande på sin företagsplan.

Hon tog tjänstledigt från sitt arbete på Bokebergsgården och letade upp en ledig lokal i Hässleholm centrum.

Kakor i långa banor

I hörnet av Tredje Avenyen och Kyrkgatan finns numera hennes nyöppnade bageri med servering.

I ugnen gräddas det allt ifrån lingongrova, sirapslimpor, morotsbröd och allehanda bakverk utan både gluten och laktos.
– Däremot blir det inga budapestbakelser eller chokladbiskvier. Det har varit det enda som har funnits att köpa i Hässleholm för de som är glutenintoleranta så är det roligare att kunna erbjuda kunderna något annat, menar hon.

Publicerad 03 September 2014 10:44