FOTO: MOSTPHOTOS

FOTO: MOSTPHOTOS

46 miljoner kostar vård av friska patienter

Av
Anders G Bergquist

HÄSSLEHOLM. För 45 939 166 kronor kan kommunerna göra mycket nytta. Eller så kan de betala det i straffavgifter för att de inte kan ta hem sina invånare när de är färdigbehandlade på sjukhus. Lokaltidningen har granskat hur mycket 78 kommuner i Sydsverige betalar för att många av dem inte kan ge vård i hemmet. Hässleholm fick betala över 800 000 kronor 2014.
Lokaltidningen har undersökt hur mycket patienter som är medicinskt färdigbehandlade kostar kommunerna i vårt utgivningsområde.
Den sammanlagda summan var under 2014 nästan 46 miljoner. När landstinget anser att en patient är färdigbehandlad har kommunen normalt fem arbetsdagar på sig för att hitta ett boende åt personen. Ofta är det någon form av äldreboende eller gruppboende som är aktuellt.
Har kommunen inte hittat en plats inom fem arbetsdagar börjar fakturorna trilla in hos kommunerna. I snitt kostar det 4500 kronor per dygn att ha kvar patienter på sjukhus efter att de är medicinskt färdigbehandlade.

Mardrömssiffror

De riktiga skräcksiffrorna finns i Skåne och Östergötland. Eslöv la i fjol 1 476 033 kronor på straffavgifter och Kristianstad betalade 2 217 239 kronor.
2 549 586 kronor betalade Malmö och toppar listan gör Norrköping och Helsingborg. Norrköping betalade 8 273 185 kronor och det är mer än hela Kronobergs och Blekinge län tillsammans. Helsingborg betalade 4 371 027 kronor i avgift.
Lokaltidningen har granskat hur mycket 78 kommuner i Skåne, Blekinge, Kronoberg, Jönköping, Halland och Östergötland betalat. 46 miljoner innebär att med ett snittpris på 4500 kronor är det sammanlagt 10222 sängar i sjukvården under 2014 som var upptagna i onödan. Vårdplatser som hade kunnat minska överbeläggningen, som finns i alla de landsting som Lokaltidningen undersökt.

Utan avgift

20 av de granskade kommunerna betalade under 2014 inte en enda krona i straffavgift för medicinskt färdigbehandlade patienter. En av de kommunerna är Osby.
Det innebär att de inom fem arbetsdagar kunde ta emot alla patienter som var klara på sjukhus och behövde någon form av boende.
Ingrid Bengtsson-Rijavec är Hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Skåne och förklarar att det är ett stort problem att kommunerna inte kan ta emot medicinskt färdigbehandlade tillräckligt snabbt.

Stoppar andra sjuka

– Varje gång en medicinskt färdigbehandlad är kvar på sjukhus kan det innebära att någon som är i större behov av vård inte kan skrivas in, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec.
Hon poängterar att det är en stor utmaning för samhället hur framförallt äldre med flera sjukdomar ska tas omhand.
– Det är en nödvändighet att diskutera, samtidigt som vi får många fler äldre får vi också många äldre som är sjuka under en längre tid av sitt liv, förklarar Ingrid Bengtsson-Rijavec.
Hon berättar att det inte alltid är självklart att sjukhusvård är bäst för sjuka äldre.

Sjukhus inte bäst

– Många undersökningar visar att en längre tids vistelse på sjukhus inte är bra för någon och särskilt inte för de äldre. Förutom att de känner en trygghet i sitt hem finns också risk för trycksår och sjukdomar för patienter som är länge på sjukhus, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec.

Publicerad 01 July 2015 08:00