Gilda Costa kom upp till alla armstående yoga positionerna genom att förbättra sin teknik under masterutbildningen i Malaga. Med bra teknik krävs inte så stor styrka. FOTO: TAO CENTER

Gilda Costa kom upp till alla armstående yoga positionerna genom att förbättra sin teknik under masterutbildningen i Malaga. Med bra teknik krävs inte så stor styrka. FOTO: TAO CENTER

Lyckades bli yoga master

Av
Åsa Borglin

YOGA. Hässleholm har fått en Yoga Master och befäster sig ytterligare som en yogastad. Både för utövare och de som vill bli lärare. Gilda Costa lyckades med bedriften i somras.
Snart 63-åriga yogautbildare och yogalärare Gilda Costa i Hässleholm var den äldsta någonsin som tagit Master på Tao center i Malaga, Spanien, som höll i utbildningen och i examen.
– De tyckte det var kul och en inspiration till andra. Det finns ju de som tror att livet tar slut vid den här åldern, och att man inte kan utvecklas mer.

Långa dagar

Gilda Costa medger dock att det var ganska tufft.
– Ja, faktiskt känner jag själv att det var en jätteprestation, säger hon och skrattar.
Hon berättar att de började klockan 6 på morgonen och höll på till 21 på kvällen. Därefter var hon ibland tvungen att läsa extra och förbereda föreläsningar.
– Till exempel fick jag i uppgift att ta reda på och berätta om skillnaden mellan yoga och vanlig träning och om yogans effekter på hälsan och olika delar av kroppen som nervsystem, hjärnan och hormoner.

Gällde att hålla ut

Under dagen blandades teori och praktik. Hela en och en halvtimme kunde ägnas åt andningsövningar och hela tiden revaliderades hon.
– Det handlade mycket om att härda ut fysiskt och mentalt.
De var bara två som gick master, övriga i klassen gick vanlig yogalärarutbildning, allt godkänt av internationella föreningen Yoga alliance som är en kvalitetsstämpel gångbar världen över.
– Inte alla fullföljer utbildningen, det handlar om att vara beredd på att lägga nästan all sin energi på den, och på vara borta från sin familj en hel månad.
Sammanlagt handlade det om 300 utbildningstimmar.
– Det var krävande men inspirerande.

Elevperspektiv

Gilda Costa tyckte det var bra att utsätta sig för att vara elev igen.
– Jag har nu lärt mig att vara ännu tydligare i mina instruktioner, många gånger tror man att man ger klara anvisningar, men jag blev påmind om att alla har vi inte samma tankevägar.
För Gilda som kommer från Chile var det i somras första gången hon ledde en yogalektion på sitt modersmål, spanska.
– I början var det faktiskt svårare för mig.

Publicerad 01 September 2015 07:00