Foto: Arne Forsell

Foto: Arne Forsell

Två pjäser - ett gemensamt tema

NÖJE. Hessleholms Teatersällskap är just nu i full färd med att spela ”Den eldiga grevinnan” och ”Trolig otrohet” två enaktare med samma tema och en rubrik som lyder; ”Svampen på – en kväll om onämnbara förbindelser”
Moral, sex och lust, ska de släppas fria eller kontrolleras? Är de till nytta eller hotar de familjen, ja, kanske hotas hela samhället? Det går hett till när
Hessleholms TeaterSällskap som höstupptakt visae dessa två stycken skrivna med hundra års mellanrum.
– Vi har tänk länge att vi skulle sätta upp detta stycke just också eftersom författaren är Karl Benzon, Hässleholms förste erkände författare. Den innehåller väldigt många roller så vi har fått stryka lite men tonen i pjäsen finns kvar. Vad vi kunnat hitta så gör vi också urpremiären av pjäsen. Vi har i alla fall inte hittat att den spelats någon annanstans tidigare. Herr Benzon fick dessutom sitta två månader i fängelse för den eftersom man ansåg att den var ett brott mot tryckfrihetslagen. Vi tycker att nu är det dags att dra fram den i ljuset, säger Kristina Runklint.
Som komplement gör man också under kvällen stycket, ”Trolig otrohet” En pjäs med samma tema och som speglar hur ämne som sex och moral skiljer sig från dåtid och nutid.
- Det skiljer hundra år mellan när styckena skrevs och man får ett intryck vad som hänt på den här fronten i samhället under den här tiden. Akt två är skriven av Jan Einar Blomqvist från Halmstad 2009 och är betydligt lättare att känna igen. Vi hoppas att folk ska tycka om det och vi kan lova mycket skratt jag tror att publiken gillar det.
”Den eldiga grevinnan” har regisserats av Jerry Olsson. ”Trolig otrohet” har regisserats av Kristina Runklint med Hässleholmstjejen Erika Bladh som regiassistent.
– Erika Bladh som hjälpt oss med regin är en väldigt talangfull tjej så det har varit väldigt roligt att få jobba med en så ung talang.
Varför väljer ni att sätta ihop två enaktare?
– En pjäs blir lite kort. Att vi gör två enaktare gör att vi får en lite fylligare kväll.HeTS-lokalen på Vallgatan 4 fre 4 sept kl 19, lör 5 sept kl 19, sön 6 sept kl 17, ons 9 sept kl 19, tors 10 sept kl 19 samt fre 11 sept kl 19.

Publicerad 01 September 2015 10:00