Något slags campingkök bör finnas i din

Något slags campingkök bör finnas i din "krislåda". FOTO: MOSTPHOTOS.COM

Prylarna för att klara dig själv i tre dygn

Av
Åsa Borglin

HÄSSLEHOLM. Kanske har du hört radiojingeln, sett affischen eller bioreklamen? Den lokala kampanjen ”72 timmar” handlar om hur du klarar dig tre dygn när viktiga samhällsfunktioner ligger nere.
Det är räddningstjänsten i Hässleholm som nu i september samkör kampanjen tillsammans med räddningstjänsten i övriga fem kommuner i nätverket Skåne Nordost; Osby, Hörby, Östra Göinge, Kristianstad och Bromölla.
En kampanj som Göteborg gjorde förra året och som man har valt att ta efter för att den upplevdes som bra och framgångsrik.
Det ligger emellertid ingen aktuell observation av invånarnas beteende eller någon händelse bakom varför man håller kampanjen just nu.
– Vi kände helt enkelt att det var dags eftersom det var ett tag sedan vi tog upp det här med beredskapen i hemmet, säger Anders Nåhlstedt, säkerhetschef i Hässleholms kommun.
Han poängterar att det till exempel är 10 år sedan stormen Gudrun och att nya generationer har skaffat egna boenden sedan dess.
– Det är bra att fräscha upp kunskaperna kring vad man ska tänka på.
Kommunikationschef vid kommunen, Hanna Gardell, tillägger att det är lätt att annars ta alla samhällsfunktioner för givet, som att det alltid finns en butik att handla mat i.
Tips på saker att ha i "Krislåda":
Fotogenlampa och bränsle (exempelvis lampolja eller fotogen)
Tändstickor
Stearin- och värmeljus
Ficklampa med extra batterier
Dunkar att hämta vatten i
Husapotek med det viktigaste
Radio med vev och solceller.
Vevladdare till mobilen
Extra element eller värmare (kan exempelvis drivas med fotogen)
Sovsäck, filtar och varma kläder
Hygienartiklar (som fungerar utan vatten, t.ex tvättlappar)
Campingkök och bränsle (t.ex T-röd för spritkök)
Mat som klarar rumstemperatur (t.ex. ris, pasta, bulgur, nötter, choklad, kött och fisk konserver etc)
Kontanter, telefonlista (telefonnummer till exempelvis anhöriga, bekanta, kommunen, räddningstjänsten, elleverantören och sjukvården. 113 13 är samhällets informationsnummer vid stora olyckor och kriser)

Publicerad 15 September 2015 07:00