Mathias Johansson gav ut sin bok i samarbete med Leif B Frid på Öraholma Bok- och skrivstudio och den går att beställa via hemsidan bokmorskan.se. FOTO: ÅSA BORGLIN

Mathias Johansson gav ut sin bok i samarbete med Leif B Frid på Öraholma Bok- och skrivstudio och den går att beställa via hemsidan bokmorskan.se. FOTO: ÅSA BORGLIN

Mathias fick höra ”Jag vill inte leva längre”

Skrev bok om att vara anhörig till utbränd och deprimerad

Av
Åsa Borglin

HÄSSLEHOLM. Mathias Johansson har skrivit boken han själv saknade när hans sambo drabbades av utmattningsdepression. Hur det är att som anhörig maktlös stå bredvid när ens älskade säger, ”jag vill inte leva längre.
Det tog över ett år innan Mathias Johanssons sambo Pernilla började tillfriskna.
En sjukdomsperiod då han gick omkring med ständig oro över att hon skulle göra sig själv illa. En oro som gjorde att han ofta åkte hem tidigare från jobbet och ringde otaliga samtal för att kolla hur det var med henne.
Vid hennes ångestattacker fann Mathias henne i sängen, ofta uppkrupen mot väggen med samma uttryckslösa ansikte från gång till gång.

Han förändrades

– Det var helt främmande för mig, en i grunden glad snubbe som gillar tjo och tjim, men jag var inte mig själv längre sedan.
Hans bok om sina erfarenheter heter ”Orkaneko”, där boken är ekot av orkanen som paret var mitt uppe i år 2012.
– Jag önskar att jag hade fått mer stöd som anhörig.
Dels för att få verktyg för att kunna hjälpa sin sambo i läkningsprocessen och dels för att inte själv gå ner sig. I övrigt har han bara gott att säga om vården som psykiatrin erbjöd hans sambo.
– Men jag själv hade behövt prata mer om det.
Han fick hitta sina egna verktyg, skrivandet blev ett av dem, och ett sätt att hantera situationen.
Han har alltid tyckt om att skriva men under den svåraste perioden fick hans intresse fungera som en ventil där han bearbetade sina tankar och känslor.
Först efteråt fick han idén om att hans texter och dikter skulle kunna bli en bok som kunde uppskattas av andra anhöriga i liknande situationer.
– Med boken förstår de att de inte är ensamma.

Ta hål på tabun

Mathias fick Pernillas godkännande att ge ut den.
– Hon tycker inte att det ska vara så tabubelagt med psykisk ohälsa som det är och hoppas att boken kan bidra till att minska den.
Mathias hoppas att hans bok ska kunna hjälpa andra och vill därför försöka sprida den så mycket som möjligt, och kan även tänka sig att föreläsa om sina erfarenheter.
Han hade aldrig sett en sådan vilja att ta sig tillbaka som hos Pernilla, som efter sin långa sjukskrivning omskolade sig från lärare till bibliotekarie.

Personligt

Namn: Mathias Johansson.

Aktuell: Har släppt boken Orkaneko.

Bor: Hässleholm.

Ålder: 34.

Jobb: SFI-lärare, behörig sådan.

Publicerad 19 January 2016 07:00