Elof Zetterberg intog själv tränarrollen för ett halvår sedan och har hand om de yngsta spelarna i 4-9 årsåldern. FOTO: ÅSA BORGLIN

Elof Zetterberg intog själv tränarrollen för ett halvår sedan och har hand om de yngsta spelarna i 4-9 årsåldern. FOTO: ÅSA BORGLIN

Erbjöds rullstolstennis – trots att han står upp

Då startade strokedrabbade Elof, 15,en egen turnering

Av
Åsa Borglin

HÄSSLEHOLM. 15-årige Elof Zetterberg älskar att spela tennis. Efter en stroke på grund av en hjärntumör önskar han få tävla med andra med liknande förutsättningar. När det enda som erbjöds var rullstolstennis tog han initiativ till ett nytt event, unikt för Sverige.
2-3 juli är det dags för tennisarrangemanget i XLBygg-hallen i Hässleholm för personer med funktionsnedsättning, men som inte handlar om rullstolstennis.
Idén till att starta en egen turnering kom efter en tennistävling då Elof Zetterberg var missnöjd med sin insats, men påmindes av sin pappa att han, med vänstra kroppssidan funktionsnedsatt av stroken, faktiskt inte tävlar på lika villkor som de andra fullt friska deltagarna.
– Jag började googla på vad det fanns för alternativ för stående spelare med funktionsnedsättning men hittade inget.
När han kontaktade Svenska tennisförbundet var det först inte heller någon där som visste något om handikapptennis. Till slut kom dock ett erbjudande om att komma till Uppsala och spela rullstolstennis.
– Men både jag och min tränare var överens om att jag var för frisk för det och skulle må dåligt av att börja sitta i rullstol, säger Elof.
Det var då han tänkte att han själv skulle starta en tävling med hjälp av sin tränare Mathias Lantz i Hässleholms tennisklubb.
– Mathias träffade sedan i sin tur Andreas Vinciguerra på en fest och han blev intresserad av att stötta oss.
Det förra tennisproffset Andreas Vinciguerra är numera delägare i en firma som erbjuder personlig assistans och som dess sponsor fick turneringen därför namn efter bolaget och heter Iki assistans open.
Eftersom Sverige inte har haft anpassad tennis för stående funktionsnedsatta spelare förut har det dock varit svårt att nå ut till potentiella deltagare.
– De som har hört av sig med anmälan har gett oklara besked men i vilket fall blir det av, det är viktigt att inte lägga ner utan visa att vi menar allvar.
Elof tror mycket av svårigheten att nå deltagare ligger i att många känner att en anmälan sätter strålkastarna på deras funktionshinder.
– När jag själv har varit på rehab har jag märkt att man vill vara som alla andra, vilket förklarar tvekan att anmäla sig till en tävling som gör att alla ser ens hinder, speciellt om det handlar om psykiska.
För honom själv är tennisen hans ”vattenhål”.
Han har opererats flera gånger för att stoppa en godartad tumör på hypofysen som upptäcktes när han var fyra år, och en biverkning är hjärntrötthet. När den är som värst tar han sin tillflykt till tennisen.
– Det är så skönt att komma bort från alla flackande tankar och bara koncentrera sig på att träffa bollen med sitt racket. På sista tiden har jag därför tränat 25 timmar i veckan.

Publicerad 28 June 2016 08:30