Kronofogden jobbar nu aktivt för att minska antalet mobilskulder hos unga vuxna.

Kronofogden jobbar nu aktivt för att minska antalet mobilskulder hos unga vuxna. Foto: Paola Nordgren

Kronofogden arbetar aktivt mot mobilskulder

HÄSSLEHOLM. Även om antalet unga vuxna med mobilskulder sjunker sedan Kronofogden inledde ett samarbete med mobiloperatörerna så är de ändå fortfarande kraftigt överrepresenterade i statistiken när det gäller dessa skulder. Unga vuxna i åldrarna 18-25 år ser den senaste mobilmodellen som nödvändig och tänker inte alltid på konsekvenserna, att det ska betalas en faktura varje månad.

Enligt en av mobilsäljarna i Hässleholm upplever man att det sällan kommer in kunder man tvingas neka köp på grund av skulder. Och en före detta säljare i Hässleholm berättar att de i sin butik runt två gånger om dagen nekade köp då kreditupplysningen visade på skulder.

Cirka 8200 ungdomar i hela landet fick under fjolårets första halvår sina obetalda mobilräkningar överlämnade till Kronofogden, vilket motsvarar 19 procent av alla mobilskulder som hamnar hos Kronofogden.

Och även om skulderna ofta är låga, de ligger i snitt på 1674 kronor så hade det blivit betydligt billigare om man betalat sin räkning direkt istället för att låta den gå så långt som till ett inkassobolag och sedan vidare till Kronofogden, då räkningen under tiden kan öka till det dubbla.

– Ja hos många av de ansökningar som kommer in till oss så är beloppen ganska låga och detta innebär onödiga kostnader för kunden som får betala väldigt mycket mer än vad man hade behövt göra om man betalat sin faktura direkt, säger Max Wallenberg, pressansvarig hos Kronofogden.

Enligt Hässleholmssäljaren är mobiloperatörerna olika hårda när det gäller tidigare mobilskulder men han anser att det är positivt att man jobbar med att minimera dessa skulder.

–Ja det är viktigt att man förstår allvaret även om det handlar om låga summor, menar han.

Kronofogden har nu inlett ett samarbete med flera mobiloperatörer för att se till att sänka statistiken av mobilskulder bland unga vuxna.

– Vi har haft liknande samarbete tidigare och sänkt antalet skulder. När vi avslutat samarbetet har mobilskulderna ökat igen så därför har vi valt att åter igen samarbeta och vi ser en tydlig förbättring redan, berättar Max Wallenberg.

Kronofogden Kristianstad Hässleholm vill inte uttala sig, då de inte har några exakta siffror för mobilskulder i åldrarna 18-25 år.

Publicerad 19 January 2018 07:00