Rosita Esgard hoppas kunna minska antalet arbetslösa ungdomar ytterligare.

Rosita Esgard hoppas kunna minska antalet arbetslösa ungdomar ytterligare. Foto: Privat

Ungdomsarbetslösheten på väg neråt i Hässleholm

HÄSSLEHOLM.

Det är positiva siffror som Arbetsförmedlingen presenterar när det gäller ungdomsarbetslösheten I Hässleholm. Det senaste årets ungdomsfokus har gett resultat.

–Vi har arbetet med att hitta rätt metoder för den här gruppen men också på att stärka denna gruppen i hur de bemöter en arbetsplats och hur de presenterar sig själva, vilket ser ut att ha gett resultat, säger Rosita Esgard, chef, Arbetsförmedlingen Skåne Nord Mitt.

Vägledning och kommunikation är också två punkter man kommer att fortsätta jobba med när det gäller ungdomsarbetslösheten för att på så sätt sänka siffrorna ytterligare.

– Många av våra arbetslösa ungdomar har aldrig varit i kontakt med arbetslivet och har ibland fel bild av en arbetsplats. Mycket handlar om att presentera sig på rätt sätt för att få arbetsgivaren intresserad. Därför är den här biten också viktig att jobb med. Vi anser inte att det handlar om att hitta jobb så fort så möjligt utan att hitta jobbmöjligheter som gör att våra ungdomar stannar kvar på arbetsmarknaden, trivs och kan utvecklas.

Rosita Esgard tog över ansvaret för Arbetsförmedlingarna i bland annat Hässleholm och Osby för drygt fyra månader sedan men börjar redan se ett litet ljus i mörkret och ser positivt på att siffrorna börjar sjunka. Ungdomsarbetslösheten i Hässleholms kommun var i april 15,2 procent, motsvarande 438 personer. Vilket är den lägsta noteringen sedan november 2008. Siffrorna visar också att ungdomsarbetslösheten sedan i april i fjol sjunkit från 17,7 procent till 15,2 procent vilket innebär att den sjunkit 2, 5 procent bara det senaste året.

– Det är oerhört glädjande siffror. Samtidigt är jag en tävlingsmänniska och målet är att få ner den ytterligare, säger Rosita Esgard.

Yrken som bland annat kock och bagare samt inom lantbruk och skog saknar fortfarande tillräckligt med personal.

– Det saknas rätt kunskap och kompetenser inom många yrken och råder brist på personal. Vi har en grupp med lågutbildade ungdomar och här hoppas vi att de med rätt information inser vikten av rätt utbildning. Och vi kommer också att fortsätta diskutera med kommunerna vilka strategier vi ska ha för att fortsätta minska arbetslösheten bland våra ungdomar.

.

Publicerad 17 May 2018 14:03