Victoria Mårtensson Winberg var tidigare kock på Hovdala men driver nu Glada getens gårdsmejeri som vann guld med sin ostkaka på årets SM i mathantverk.

Victoria Mårtensson Winberg var tidigare kock på Hovdala men driver nu Glada getens gårdsmejeri som vann guld med sin ostkaka på årets SM i mathantverk. Foto: Paola Nordgren

Glada getter på Glada getens gårdsmejeri

TYRINGE

. Guld för landets bästa ostkaka, det blev resultatet efter att Glada getens gårdsmejeri utanför Tyringe ställde upp i årets SM i mathantverk.

– Tyvärr var vi inte på plats när priset skulle delas ut. Så här i efterhand ångrar vi såklart att vi inte var där men vi trodde verkligen inte att vi skulle vinna. Så när vi fick ett grattis-sms av en annan deltagare så förstod vi först inte vad hon menade. Men det är såklart helt fantastiskt att vi vinner det här priset första gången vi tävlar, säger Victoria Mårtensson Winberg.

Hon beskriver sig själv inte som någon tävlingsmänniska men eftersom SM i år hölls i Malmö så bestämde de sig för att ställa upp för att se hur det gick och kanske få lite tips på vägen.

– Det är ju inte så att jag gjort ostkaka i halva mitt liv så att få den här responsen kändes härligt. Vi startade Glada getens gårdsmejeri 2014 och gör främst ostar men även ostkakan har blivit en stor del av vårt sortiment. Mannen säger att den är god och här fick vi ett kvitto på att han har rätt, säger Victoria med ett leende som driver mejeriet tillsammans med sin man.

Tanken var egentligen att tävla med en egengjord halloumiost men då mjölken var för tunn blev den inte som Victoria planerat och då fick ostkakan hoppa in som alternativ, vilket visade sig vara ett smart val.

Att getterna är glada på gården går inte heller att ta miste på. När Victoria går in i stallet kommer ett 50-tal getter springande och tävlar om hennes uppmärksamhet. Totalt huserar här drygt 100 getter, varav drygt hälften av dem mjölkas just nu.

– De här djuren är så otroligt sociala och är dessutom väldigt påhittiga. Det är inte alla som kommer när man ropar deras namn men en del gör det och de har alla sin egen personlighet.

Till skillnad från många andra gårdsmejeri som mjölkar sina getter två gånger om dagen så mjölkar Victoria getterna endast en gång varje dag. Och under vinterhalvåret får många av djuren dessutom vila och kommer då också att bära killingar.

Att få jobba nära djuren var något familjen pratade om länge innan de tog steget och startade sitt eget mejeri. De hittade ett begagnat mejeri med tillhörande 30 getter i Sörmland som de hämtade hem och startade upp i egen regi.

– Vi hade en sådan otrolig tur att vi fick möjligheten att köpa hela paketet på en gång. Sedan har resten fallit sig naturligt. Och drömmen är att vi ska kunna jobba med detta på heltid båda två.

I dag är de det enda gårdsmejeriet i Skåne och Victoria som var säker på att hon inte ens tyckte om getost har tänkt om.

– Jag inte trodde att jag tyckte om getost ända tills jag smakade vår egen ost. Då insåg jag att hemmagjord ost smakar långt ifrån så som den som finns i de stora butikerna. Tyvärr är det ofta den smaken folk förknippar med getost och om jag fick önska så skulle ingen behöva köpa industriost eftersom det inte går att jämföra med hemmaproducerat.

Förhoppningen är nu att nå ut ännu mer och få fler gårdsbutiker att sälja deras ostar. Caféet öppnar de igen lagom till nästa säsong, då är också årets killingar födda och besökarna får då chansen att klappa årets ungar i besökshagen.

Publicerad 03 November 2018 14:27