Hovdala naturområde är ett av de tio bästa i Skåne enligt en omröstning av Sevärdheter längs Skåneleden.

Hovdala naturområde är ett av de tio bästa i Skåne enligt en omröstning av Sevärdheter längs Skåneleden. Foto: Mostphotos

Hovdala naturområde prisas och uppmärksammas

HÄSSLEHOLM

. När Skåneleden listar sina topptio bland sevärdheter längs leden så landar Hovdala naturområde på en sjätteplats. Ett område som erbjuder allt från historiska minnesmärken från stenåldern, vandringsstråk, turridning och utmanande strapatser i omväxlande miljö. I år utsågs man dessutom till Skånes bästa ledkommun.

Naturområdet erbjuder en unik kombination av historia, och framtid, natur och äventyr.

De senaste åren har man på Hovdala arbetet för att få färdigt Hovdala Vandringscentrum och i somras invigdes centrat av landshövdningen.

– Vi är många som varit med och gjort detta möjligt och i somras stod den äntligen färdig. Att vi nu omnäms som en av de tio mest sevärda platserna på Skåneleden visar att vi är på rätt väg. Vårt mål är att bli en av Eruopas bästa vandringsleder. En resa som vi nu påbörjat och hoppas ta i mål runt 2020, säger Bjarne Öhrling, projektledare tillväxtavdelningen Hässleholms kommun.

Runt Hovdala har man försökt skapa vandringsleder som erbjuder mer än bara en fin naturupplevelse som bjuder på allt från raviner, vattendrag, fin natur och skön utsikt.

– Ja, för 40 år sedan när Skåneleden anlades så valde man att lägga den långt från bebyggelse. Men vi har försökt att skapa en led med bekvämligheten på lagom räckhåll. Den moderna vandraren vill ha en utmaning men vill samtidigt veta var man kan äta och sova och framförallt att det går att ta sig dit och hem utan problem.

Att Hovdala uppmärksammas betyder mycket, inte bara för området utan för hela kommunen anser slottschefen Jens Olsson.

– Att fler får vetskap om Hovdala och den fantastiskt vackra kulturmiljön vid och omkring Hovdala slott innebär sannolikt fler besökare men jag kan också se det som ett erkännande av vår och andras verksamhet och långsiktiga utveckling av slott med omgivning.

Vad är det som gör Hovdala naturområde så unikt?

– Det är många saker som samspelar. Men naturligtvis är det stora och förhållandevis artrika naturområdet avgörande samtidigt som slottet med dess intressanta historia har en roll som en samlingspunkt för området. Det är en osedvanligt bra blandning av historia och natur som dessutom ligger centralt i Skåne.

Publicerad 26 November 2018 10:47