Polis på plats efter en explosion på Hässleholms Tekniska skola.

Polis på plats efter en explosion på Hässleholms Tekniska skola. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Bombman kan lida av psykisk störning

Misstänks för att ha utlöst två sprängladdningar på skola

HÄSSLEHOLM. Den 21-åring som erkänt att han utlöst en sprängladdning på Tekniska skolan i Hässleholm misstänks ha en allvarlig psykisk störning. Det visar den paragraf 7-undersökningen som nu gjorts på mannen.

Av
Andreas Holm

Det var den 20 december som två kraftig detonationer inträffade i skolans källare. När polisen kom till platsen fattades genast misstankar mot den 21-årige mannen som greps för terrorbrott. Senare ändrades misstankarna till att gälla allmänfarlig ödeläggelse. Sedan den 22 december har mannen suttit häktad och omhäktades i början av året.

Nu rapporterar Kvällsposten att 21-åringen genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning, en liten sinnesundersöknning, som visar att mannen misstänks lida av "en allvarlig psykisk störning" och enligt en specialist bör därför 21-åringen genomgå en fullständig psykisk undersökning vid en fällande dom.

– Det krävs antingen ett erkännande eller att tingsrätten finner honom skyldig innan man kan bestämma det, säger 21-åringens advokat Torgny Dahlberg, till Kvällsposten.

Enligt 21-åringens advokat ska mannen försökt att undvika att någon skulle komma till skada i samband med sprängdådet, erkänner skadegörelse men förnekar brottet allmänfarlig ödeläggelse. Förundersökningen går vidare med fler förhör och analyser av tekniskt material.

– Man ska titta på kraften i smällarna och så vidare. Att ta reda på om det har funnits risk för personskador kräver en ganska stor utredning, säger advokaten Torgny Dahlberg.

Publicerad 15 January 2019 07:27