Pascal Hartorp, David Larsson, Nasih Oueis och Lars Börjesson arbetar nu ideellt för att starta upp Akillesjouren i Kristianstad och Hässleholm.

Pascal Hartorp, David Larsson, Nasih Oueis och Lars Börjesson arbetar nu ideellt för att starta upp Akillesjouren i Kristianstad och Hässleholm. Foto: Paola Nordgren

Akillesjouren för våldsutsatta män startar i Kristianstad och Hässleholm

KRISTAINSTAD/HÄSSLEHOLM

. För fem år sedan startade man upp Akillesjouren i Stockholm. En mansjour för våldsutsatta män i nära relationer. Och nu öppnar man upp de två första skånska Akillesjourerna i Hässleholm och Kristianstad.

– Vi ser att det finns ett stort behov även i nordöstra Skåne och därför bestämde vi att köra igång Akillesjouren även här, berättar Pascal Hartorp som tillsammans med David Larsson, Nasih Oueis och Lars Börjesson som arbetar med jouren helt ideellt.

De har alla mer eller mindre egna erfarenheter av att vara i ett destruktivt förhållande och sedan de började prata öppet om det så har de insett hur stor den här gruppen av män som lever i det tysta är. Förhoppningen med jouren är att fler ska vågar öppna upp sig och berätta men också få någonstans att vända sig när de behöver stöttning i kontakten med myndigheter eller för att göra en polisanmälan.

– Det har så länge funnits någon form av skam över att leva i ett förhållande där psykisk och fysisk våld riktar sig mot männen. Det är ingen som pratar om det här. Men enligt BRÅ;s statistik så är det i princip lika vanligt. Siffrorna visar att 6,8 procent män lever i ett förhållande där de utsätts för våld och 7,1 procent kvinnor lever i ett förhållande där de blir psykiskt eller fysiskt utsatta. Det är inte så stor skillnad. Samtidigt finns det dock ett stort mörkertal i båda fallen som är svårt att räkna. Däremot är det betydligt fler män som inte blir trodda när de berättar och det måste vi ändra på, säger Pascal Hartorp.

Man arbetar även för att regeringen ska ta upp problematiken och få bort det tabubelagda och skamfyllda som ämnet innebär för många.

– Mäns våld mot kvinnor är ett prioriterat ämne som det satsas drygt 300 miljoner på från regeringens håll årligen. Det motsatta fick i fjol 36 000 i bidrag. Vår förhoppning är att det ändras till att innefatta allt våld i nära relationer, för det är våldet som måste bort oavsett kön.

Just nu letar Akillesjouren efter lokaler både i Kristianstad och Hässleholm, för att kunna finnas nära till hands för de män som behöver råd och stöd.

– Vi har valt att vara enbart män som arbetar ideellt för Akillesjouren då vi vet att många män tycker det känns bäst att prata med en man, precis som hos Kvinnojouren där det enbart arbetar kvinnor. Vi kommer dock att ha en viss form av samarbete med Kvinnojouren i Kristianstad, så att vi kan byta erfarenheter vilket vi är väldigt glada för och förhoppningen är att hitta fler samarbeten, även i Hässleholm.

Publicerad 18 January 2019 16:12