Över 350 plantor hittades vid tillslaget. Bilden tagen vid ett annat tillfälle.

Över 350 plantor hittades vid tillslaget. Bilden tagen vid ett annat tillfälle. Arkivfoto: MOSTPHOTOS

Jättebeslag av cannabis – man anhållen

Över 350 plantor hittades av polisens fokusgrupp

HÄSSLEHOLM.

Cannabisodlingen i Hässleholm var modern och välskött – rena knarkfabriken. På tisdagen slog polisen till emot den och grep en person för grovt narkotikabrott.

Av
ANDERS G BERGQUIST

När Skånepolisens Fokusgrupp spanade på en fastighet utanför Hässleholm avslöjade de en knarkfabrik. Lukten och utseendet på byggnaden ledde polisen rätt.

Fokusgruppen spanar på olika personer som på ett eller annat sätt kan knytas till organiserad brottslighet och under tisdagen var de på en mindre ort ett par mil från Hässleholm. De kände den karakteristiska lukten av cannabis och fick tillstånd till husrannsakan. När de slog till visade sig att det var ett jätteparti narkotika som fanns på platsen. Mer än 350 plantor och ett antal sticklingar fanns i den professionella odlingen.

– Det här är den största odlingen av cannabis som vi avslöjat här i vårt område, säger Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef, Hässleholm, till Skånska Dagbladet.

Odlingen har funnits i två stora rum i en fabriksliknande byggnad. Här har växterna kunnat frodas i ett system som sett till både vätska, värme, ljus och fläktar. Anläggningen har bara krävt sporadisk tillsyn, men en person fanns på plats när polisen slog till.

Mannen greps för grovt narkotikabrott, eftersom odlingen hade kunnat ge stora inkomster. 350 plantor kan ge bortåt 20 kilo torkad cannabis, vilket har ett marknadsvärde på ett par miljoner.

Fokusgruppen har som uppgift att spana på och störa personer som på ett eller annat sätt är knutna till den organiserade brottsligheten. Den kom till efter den första vågen av skjutningar i Malmö och tanken är att man ska punktmarkera de mest frekventa gängmedlemmarna. Man gör tillslag så fort brottsmisstanke uppstår, och om de är narkotikapåverkade räcker det som grund för en husrannsakan. På så sätt har ett stort antal vapen och mycket narkotika hittats i hela Skåne.

Mannen som greps i Hässleholm riskerar nu ett flerårigt fängelsestraff för brottet.

Publicerad 30 January 2019 06:00