Jessica Darlin och Eva Adolfsson fick ta emot diplomen från föreningen IQ för fritidsgårdarnas arbete att främja alkoholanvändandet.

Jessica Darlin och Eva Adolfsson fick ta emot diplomen från föreningen IQ för fritidsgårdarnas arbete att främja alkoholanvändandet. Foto: Privat

Eldsjälar på Osby fritidsgårdar fick diplom

Alkoholförebyggande arbete har gett resultat

OSBY.

Personal och ungdomar på Osby fritidsgårdar inledde för ett tag sedan arbetet med att förebygga alkoholanvändandet bland unga i trakten.

Av
Paola Nordgren

I förra veckan fick fritidsgårdarna ta emot diplom av IQ för att uppmärksamma två av fritidsgårdarnas fantastiska alkoholförebyggande insatser för ungdomar där man genom riktade insatser fått ungdomarna att själva välja bort alkohol.

Bland annat har fritidsgårdarna i Osby kommun sedan 30 år tillbaka arrangerat ett kvällsevenemang för alla avgångselever i årskurs 9, i samband med skolavslutningen. Avslutning arrangeras på olika ställen varje år, en plats som hålls hemlig för eleverna ända tills att de anländer på plats och där arrangeras sedan middag och uppträde i olika former.

– Det här är en mycket positiv tradition. Eleverna pratar om kvällen som en fantastisk möjlighet att träffa klasskamrater och andra i nykter miljö. Att vårt initiativ uppmärksammas är jätteroligt och inspirerande för alla involverade, säger Jessica Darlin, fritidsledare vid Pulsens fritidsgård.

Även Valborgsmässoafton är en av de högtider man fokuserat på i Osby och som inneburit en hel del fylla. För 10 år sedan togs ett initiativ som ändrat situationen. Fritidsgårdarna, nattvandrare och polis tillsammans startade nattvandring. Fritidsgården Pulsen har också hållit öppet och bjudit på mat under Valborg. Vilket nu har har gjort det till en naturlig plats att samlas på.

– Att den uppskattade insatsen nu belönas med diplom känns mycket hedrande för alla, säger Staffan Karlsson, fritidsgårdschef på fritidsgården Pulsen.

Publicerad 31 January 2019 09:01