Stort behov av lokförare gör att lokförarutbildningen får fortsatta minst två år till.

Stort behov av lokförare gör att lokförarutbildningen får fortsatta minst två år till. Foto: Mostphotos

Två år till med lokförarutbildning i Hässleholm

Populär utbildning får fortsätta

HÄSSLEHOLM.

Hässleholm har de senaste två åren kunnat erbjuda lokförarutbildning på orten och i förra veckan blev det klart att man nu får fortsatt förtroende att driva utbildningen vidare i två år till och den 1 februari öppnade man upp för möjligheten att söka.

Och det var en lättad Pelle Olsson, lärare på utbildningen som kunde skicka ut nuvarande elever på praktik efter beskedet.

– Det känns väldigt bra att vi får fortsätta med utbildningen i två åt till, då det är ett stort behov av lokförare. Och Hässleholm är en knutpunkt för järnvägen vilket gör att vi tycker att Hässleholm passar bra som utbildningsort, säger Pelle Olsson.

För att få driva utbildningen vidare krävdes det en ansökan till Yrkeshögskolemyndigheten som i sin tur gör en bedömning om tillgång och efterfrågan för utbildningen.

– Vi hade inför förra årets intagning 700 sökande till de 25 platserna vi har. Vi har nu fått besked om att vi får ta in 35 stycken sökande vilket är väldigt positivt då vi räknar med att intresset för utbildningen kommer att vara lika högt även till årets utbildning som startar i september.

Bristen på lokförare gör också att chansen till arbete efter avslutad och godkänd utbildning är stor.

– Ja, det som är svårt är att ta sig igenom nålsögat in på utbildningen men har du väl fått en plats och klarat våra tester och därefter utbildningen så är nu i stort sett garanterad jobb efteråt.

Publicerad 01 February 2019 15:36