Gymasieelever åker till Kapstaden på praktik

" Detta är en möjlighet man bara får en gång i livet"

HÄSSLEHOLM.

När Jacobsskolans vård- och omsorgsprogram slutligen fick svar på sin ansökan om att skicka sex elever på praktik i Kapstaden så var det med ett positivt besked. Tre elever kommer nu under våren att göra sin praktik på ett barnsjukhus i Kapstaden och tre elever kommer att få hjälpa till på ett barnhem för funktionshindrade.

– Ja, det är nästan lite overkligt och man har nog inte riktigt förstått det än, säger Lorrayne Da Silva som är en av de sex eleverna som kommer att få göra sin praktik i Afrika under fem veckor.

– Ja, detta är verkligen en möjlighet man bara får en gång i livet och det kändes självklart att ansöka om en plats, säger Tilda Persson.

För att få öka innebar det att eleverna i ett brev fick motivera varför just de skulle få åka till Afrika. Därefter fick de sökande genomgå en intervju och lärare och rektor har sedan tillsammans satt ihop den grupp av elever de anser fungerar bäst tillsammans. Man har dessutom tittat på närvaro i skolan och att samtliga betyg varit godkända.

– Det har varit ett väldigt svårt val för oss då samtliga elever som sökt har haft hög närvaro och bra betyg. Därför har vi slutligen fått välja den sammansättning av elever som vi tror fungerar bäst tillsammans under fem veckor. Och även om vi kommer att åka ner nu innan och godkänna praktikplatserna och de värdfamiljer som eleverna kommer att bo i så kommer de att få klara mycket själva när de väl är på plats. Självklart kommer vi att handleda här hemifrån men det är viktigt att de som får den här möjligheten också på plats stöttar varandra, säger Pia Goldschmidt lärare samt, program & APL-samordnare.

Kostnaderna för resa och praktik står Atlas, universitets- och högskolerådet för och genom ett samarbete med organisation African Sunrise så kommer eleverna att placeras hos värdfamiljer under sin vistelse i Kapstaden.

– För eleverna blir detta en fantastisk upplevelse och det är också positivt för skolan och kan kanske få ännu fler att söka till omvårdnadsprogrammet, då vi är i stort behov av vårdpersonal i hela landet men även utomlands. Förhoppningen är att vi ska kunna erbjuda denna form av praktik även i framtiden för våra elever, säger Pia Goldschmidt.

Publicerad 05 February 2019 00:00