Att hitta rätt information över vilka föreningar det finns i kommunen och hur man går tillväga för att gå med i föreningen är inte alltid det lättaste. Därför startade man ett projekt som ska förenkla vägen in i föreningslivet för nyanlända.

Att hitta rätt information över vilka föreningar det finns i kommunen och hur man går tillväga för att gå med i föreningen är inte alltid det lättaste. Därför startade man ett projekt som ska förenkla vägen in i föreningslivet för nyanlända. Foto: Mostphotos/genrebild

Föreningslivet – Ett sätt för nyanlända att integrera i samhället

Lokalt projekt ska hjälpa nyanlända in i föreningslivet

HÄSSLEHOLM.

För att integrera nyanlända in i föreningslivet har man sedan november jobbat med projektet, Plats för engagemang i Hässleholms kommun.

Genom att informera om kommunens föreningsliv bland nyanlända hoppas man kunna ge fler en meningsfull fritidssyssla som gynnar både föreningslivet men också ger nyanlända en väg in i samhället.

– Så som vårt svenska föreningsliv är organiserat är ganska unikt och det är bra att ha med sig en grundkunskap när man går in i en förening. Vi upplever också att många nyanlända tycker det är svårt att träffa människor att prata svenska med, vilket många vill och då har vi märkt att föreningslivet är en bra väg in, berättar Johanna Hernborg Axelson Studieförbundet Bilda och projektledare för projektet, Plats för engagemang som under de kommande två åren finansieras av Länsstyrelsen.

Vid ett tillfälle varannan vecka finns projektansvariga på plats på biblioteket i Hässleholm men också på Urbana Hembygdsgården i Kristianstad.

– Vi kommer att fungera som en brygga ut till det lokala föreningslivet och kommer vid dessa tillfällen att hjälpa till med de praktiska detaljerna och lotsa varje individ rätt. Det spelar ingen roll om det handlar om fotboll eller handarbete, vårt arbete går ut på att hitta rätt förening för den personens egna intresse vilket gör att personen i fråga också får en möjlighet att träffa människor med liknande intresse som en själv.

Totalt ingår fem kommuner i projektet. Förutom Hässleholm ingår också Östra Göinge, Kristianstad, Bromölla och Osby.

Publicerad 08 February 2019 14:18