Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Mördad mamma sökte hjälp hos socialen – kommunen anmäler sig själv

Mördade sexbarnsmamman hade sökt hjälp hos socialtjänsten

HÄSSLEHOLM.

Socialen utredde om barnen skulle omhändertas men kom fram till att det inte fanns någon akut fara. Sexbarnsmamman sökte hjälp men fick bara en samtalskontakt. I måndags misstänks sexbarnsmammans exmake ha huggit ihjäl henne och försökt döda ett barn.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Hässleholms kommun Lex Sarah-anmäler nu sig själv efter mordet på kvinnan i centrala Hässleholm. Lex Sarah innebär att kommunen är skyldig att anmäla sig själv om något inträffat som kan ge eller har gett en allvarlig vårdskada.

Kommunen skriver i sin anmälan att sen senaste utredningen om huruvida de minderåriga barnen skulle tvångsomhändertas avslutades för tre veckor sedan, den 14 januari. Där kom kommunen fram till att det fanns några skäl att anta att barnen for illa. I samband med mordet på kvinnan misstänks mannen också ha försökt hugga ihjäl ett av de gemensamma barnen.

Kvinnan som mördades är i 45-årsåldern och hennes exmake är i samma ålder. Kvinnan hade sökt hjälp hos kommunens särskilda enhet för personer som misshandlas av sin partner, familjefridsenheten.

Enligt Lex Sarah-anmälan har kommunen haft samtalskontakt med kvinnan, men man bedömde inte att hotet var så akut att hon behövde flyttas.

Socialnämnden skriver nu att man ser över ärendet.

"Bedömningen görs att utredning ska ske för att utröna om vi som socialtjänst hade kunnat agera annorlunda för att förhindra det som inträffade," skriver kommunen i sin Lex Sarah-anmälan.

På fredagen häktades mannen av Hässleholms tingsrätt.

Publicerad 08 February 2019 07:05