Mats Gunnarsson och Jonas Johansson grundarna av Torsjö Live tar nu ett steg upp för festivalen när det gäller miljötänk.

Mats Gunnarsson och Jonas Johansson grundarna av Torsjö Live tar nu ett steg upp för festivalen när det gäller miljötänk. Foto: Pressbild

Årets Torsjö Live blir klimatsmart: "Även vi som arrangörer har ett ansvar"

Fokus på miljön

TORSJÖ. När årets Torsjö Live drar igång den 28-29 juni så har man lyft fokuset på klimat och miljö och blir då också mer klimatsmarta än någonsin tidigare.

Enligt Mats Gunnarsson så är det ett måste, även som arrangör att miljötänket lyfts och förändras på de punkter där det är möjligt.

– Det handlar mycket om att vi alla på sikt ska kunna överleva. Jag tycker att vi alla har ett ansvar där att göra vad vi kan för vår miljö. Även om vi kanske inte märker något nu så har vi barn och barnbarn som ska leva, säger Mats Gunnarsson.

Elen har man redan tidigare år tagit via vindkraft så där gör Torsjö Live vad de kan. Däremot använder man sig i år av elbilar för transporter och tåg vid längre sträckor.

De lastbilar som kör till festivalen körs numera på klimatvänlig diesel och dessutom ser man inför årets festival över maten som skulle kunna vara en klimatbov.

– Vi väljer bort rött kött och fokuserar på vegetariskt, fisk och kyckling samt vildsvin från vår egen mark vilket innebär att den inte behövt åka några långa sträckor. Även vi som arrangörer har faktiskt ett ansvar och vi ser hos många av våra arrangörskolleger också att man börjar få upp ögonen för den är typen av satsningar som gynnar miljön.

Med runt 10 000 besökare så har man i år också tittat över sopsorteringen och hur man kan kompostera mer miljövänligt och årets engångsmaterial blir därför helt komposterbart.

– Självklart blir det ett visst utsläpp hur vi än gör och för att kompensera detta kommer vi att plantera träd i området som kompensation för de utsläppen vi gör. Vi har också haft en diskussion med flera av årets artister och vi ser att många är väldigt miljömedvetna vilket är positivt men inget krav vi har på dem, förklarar Mats Gunnarsson.

Publicerad 13 March 2019 09:01