Två år efter kidnappningadramat har geten Getrud blivit mamma.

Två år efter kidnappningadramat har geten Getrud blivit mamma. Foto. Polisen/ Privat

Räddades ur en skållhet bil – nu har geten Getrud blivit mamma

Killingen uppkallad efter polisen som räddade henne

LILLA OBERÖD. Linus – så heter geten Getruds lilla killing. Han är uppkallad efter den polis som 2017 räddade hans mamma efter ett dramatiskt kidnappningsdrama.

Det var 2017 som geten Getrud blev rikskändis efter att hon som killing getnappats från hagen hemma på gården.

Matte Victoria Mårtensson Winberg trodde då först att räven varit framme, men några dagar efter försvinnandet såg hon plötsligt sin lilla get på bild i Aftonbladet.

– Jag trodde inte det var sant. Det var mitt i natten och plötsligt var hon bara där, sa Victoria till Lokaltidningen i samband med händelsen.

Getrud hittades 60 mil hemifrån utanför Eriksdalsbadet i Stockholm. Där satt hon iklädd blöja i en varm bil utan registreringsskyltar.

Några dagar efter att Getrud försvunnit från hagen hemma på gården hittades hon i en varm bil 60 mil hemifrån.

Några dagar efter att Getrud försvunnit från hagen hemma på gården hittades hon i en varm bil 60 mil hemifrån. Foto. Polisen

Som tur var upptäcktes Getrud i tid och kunde efter en tids vistelse på Skansen medan utredning om hennes härkomst pågick till slut återförenas med flocken hemma i Lilla Oberöd.

En man och en kvinna dömdes senare för djurplågeri och häleri. De påstod att de köpt Getrud på en bensinstation i Skåne.

I dag är Getrud två år gammal och en ovanligt glad och social get, som helst av allt sitter i knät eller vila liggandes på mattes arm.

Linus är just nu en av totalt sextio killingar som födds på det lilla gårdsmejeriet.

Linus är just nu en av totalt sextio killingar som födds på det lilla gårdsmejeriet. Foto. Privat

I lördags fick hon dessutom en egen killing som nu fått namn efter en av poliserna som räddade henne.

– Vi tyckte det var passande. Linus var den polis som vi hade hade kontakt med när vi var som räddast och som hjälpte oss få hem Getrud, berättar Victoria.

Polisen Linus fick i helgen ett meddelande om att hans skyddsling fått en liten bock och han konstaterade att det såg ut att vara en välskapt liten gosse.

Blott fyra dagar gammal har Linus II redan gjort sig hemmastadd hemma på gården.

– Han är en riktig liten buse. Förmodligen blir han lika social som sin mamma. Han har redan kommit på att det är kul att umgås med människor och slinker gärna ut för att leka med sin lillhusse Melvin, säger Victoria.

Publicerad 13 March 2019 11:45