Kvinnan gav mannen en ny chans. Ett par månader senare misstänks han ha huggit ihjäl henne.

Kvinnan gav mannen en ny chans. Ett par månader senare misstänks han ha huggit ihjäl henne. Genrefoto: MOSTPHOTOS

Mordoffret gav den misstänkte en ny chans – höggs ihjäl

Flyttade ihop med exmaken tio år efter skilsmässan

HÄSSLEHOLM. För tio år sedan skiljdes paret, men för några månader sedan bestämde de sig för att flytta ihop igen. Den fjärde februari i år misstänks han ha huggit ihjäl sin fru och försökt döda ett av de gemensamma barnen. Kvinnan sökte hjälp dagarna innan, men fick ingen akutbostad av kommunen.

Av
ANDERS G BERGQUIST

1992 kom mannen till Sverige från Somalia och 1994 gifte han sig med en somalisk kvinna som sedan kom till Sverige 1996. De fick sex gemensamma barn, varav ett avled och paret separerade för ungefär tio år sedan. Ett par av barnen har bott med pappan, medan resten har bott med mamman.

För några månader sedan beslöt paret sig för att flytta ihop igen, efter att under några år ha bott i samma trappuppgång.

Det gick inte alls som planerat och bara dagar innan mordet sökte mamman hjälp hos socialen. Istället för att få hjälp till en ny lägenhet nöjde sig socialförvaltningen med att ordna en samtalskontakt till kvinnan. De bedömde inte att läget var så akut att kvinnan behövde skyddat boende och några dagar senare höggs hon ihjäl. Därför gjorde kommunen en Lex Sarah-anmälan vilket måste göras eftersom det är ett allvarligt missförhållande. Utredningen håller på för fullt och det är oklart när den kan bli färdig.

Mannen har mått dåligt sedan han kom till Sverige. Han har haft fysiska krämpor men framförallt har han lidit av fysisk ohälsa. Han har inte haft något längre jobb sedan han kom till landet och har försörjt sig på pengar från försäkringskassan och försörjningsstöd från socialen. Trots att han bott här i 27 år kan mannen i princip ingen svenska och har behövt tolk vid häktningsförhandlingarna. Han har enligt frivårdens utredning länge haft problem med sin psykiska hälsa och har varit inskriven inom psykiatrin.

En så kallad § 7-utredning har gjorts på mannen. Det är rutin vid grövre brott och de har kommit fram till att mannen kan ha lidit av en allvarig psykisk störning både vid brottet och vid undersökningstillfället. De rekommenderar därför att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, vilket domstolen kommer att besluta om de anser att bevisningen räcker för att fälla honom. Då kommer han att observeras dygnet runt på en rättspsykiatrisk klinik och undersökas av bland annat psykolog, psykiater och kurator. Om de kommer fram till att har en allvarlig psykisk störning får mannen inte dömas till fängelse. Då blir det istället rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Den fjärde februari i år kallades polis och ambulans till familjens adress i centrala Hässleholm. Kvinnan hittades livshotande skadad och avled senare, medan ett av familjens barn klarade sig med lindrigare skador. Angreppet på barnet var dock livsfarligt, så därför rubriceras det som mordförsök.

Sannolikt kommer rättegången att börja under våren eller sommaren.

Publicerad 20 March 2019 06:00