Intresset för biodling föddes hos Jill Mûller för ett år sedan. Nu är intresset också hennes yrke och samtidigt skänker hon två bikupor till förmån för HiH.

Intresset för biodling föddes hos Jill Mûller för ett år sedan. Nu är intresset också hennes yrke och samtidigt skänker hon två bikupor till förmån för HiH. Foto: Privat

Honungslent initiativ ska hjälpa stadens hemlösa: "Blir lite pengar i alla fall"

Jill skänker två bikupor till hemlösas förening i Hässleholm

BJÄRNUM/HÄSSLEHOLM.

Jill Mûller från Bjärnum ville göra något för Hässleholms hemlösa (HiH) men kände att hon inte riktigt hade tiden för att hjälpa till i föreningen. Som nybliven biodlare föddes istället idén att hon kunde skänka två bikupor till HiH där den honung som gjorde i bisamhället såldes till förmån för Hemlösas förening i Hässleholm.

– Jag har länge gått och funderat på vad jag kunde gör för föreningen. Jag har dock känt att jag inte riktigt haft tiden. Men under vintern har jag gått en utbildning och läst till biodlare och kände därför att det passade mig bra att skänka två kupor och det som blir av dem till HiH, berättar Jill Mûller som nyligen tagit examen som biodlare på Strömsnäsbruk och numera också jobbar på Rosendals honung med runt 800 bisamhällen.

Skötseln av bikuporna hon skänkt kommer Jill Mûller däremot att ta hand om och den honung som produceras kommer hon sedan att tappa upp på burkar och sätta HiH-ettiketter på för att sälja och alla pengar som kommer in kommer sedan att gå direkt till HiH.

– Tanken var först att ställa de två kuporna på kyrkogården i Hässleholm men när jag var på plats där så upptäckte jag att det redan stod två bikupor där. Så min förhoppning är nu att de får stå vid kyrkan i Vankiva.

Lågt räknat så brukar varje samhälle enligt Jill Mûller ge runt 30 kilo honung, vilket i så fall skulle innebära runt 120 burkar per bikupa.

– Tar man då 65 kronor per burk så ger det lite pengar i alla fall och att pengarna går direkt till något bra känns väldigt fint. Nu letar jag bara efter ett café eller en butik som kan ha burkarna stående på sin disk och hjälpa till med försäljningen så det blir enkelt att köpa dem.

Vill göra det lilla jag kan. Det här kan jag hjälpa till med, lite annorlunda men trort man behöver tänka i lite andra banor ibland.

Publicerad 21 March 2019 00:00