Det har blivit några tusen tårtor genom åren för Morgan Keifer och sluta baka kommer han aldrig att göra.

Det har blivit några tusen tårtor genom åren för Morgan Keifer och sluta baka kommer han aldrig att göra. Foto: Paola Nordgren

Keifer kommer alltid fortsätta baka

"Råder ingen brist på sysselsättning"

HÄSSLEHOLM.

I mars stängde Morgan Kiefer ner Konditori Lövet på Stortorget i Hässleholm. Anledningen var utdömda lokaler och den ökade konkurrensen med bagerikedjorna som tar över allt mer. Trots nedläggningen råder det ingen brist på sysselsättning. "Det finns att göra ändå".

Av
Paola Nordgren

– Det är de de stora butikerna som numera också har bageri som tar över allt mer. Det är svårt att konkurrera med dessa verksamheter med ett litet bageri. Dessutom kände vi också att det inte var värt den renovering som krävdes enligt Miljökontoret för att kunna driva stället vidare, förklarar Morgan Kiefer.

Samtidigt ser han det också som en lättnad att nu ha en verksamhet mindre att lägga tid och energi på. För han är långt ifrån sysslolös. Sjukhuscaféet, restaurangen på golfbanan och caféet hos Norra Skåne tar tid även det. Dessutom flyttade originalbageriet i Tyringe i fjol in i förbutiken på Hemköp.

– Ja, man kan väl säga att det finns att göra ändå. Jag räknade på det lite för inte så längesedan och jag insåg att på mina 17 år i branschen så har jag sammanlagt haft åtta veckors semester totalt under alla dessa år. Ibland drömmer jag om att kunna ta ledigt några veckor, samtidigt vet jag inte vad jag skulle göra då, jag vet liksom inte riktigt hur man gör när man är ledig.

För som det ser ut just nu är det jobb sju dagar i veckan. Det är många verksamheter som räknar med att få frallor och tårtor levererade och det finns inte på kartan att Morgan Kiefer skulle svika någon av sina kunder.

– Nej, det är ju för kunderna jag gör det här. Att få göra någon nöjd med en bra tårta eller bakverk är det som gör att jag brinner för mitt jobb. Samtidigt går det inte att se det som ett jobb, det är mer ett sätt att leva.

Drömmarna om att bli bagare fanns hos Morgan redan som ung. Han kom också in på hotell- och restaurangprogrammet men blev varnad av alla att det inte var någon bransch att satsa på. Istället började han jobba som snickare på sin fars firma och efter ett år där började han läsa byggprogrammet på gymnasiet.

– Men efter gymnasiet kom byggkraschen och jag hittade inget fast jobb. En dag gick jag förbi bageriet i Tyringe som då stod tomt och jag tog kontakt med Lars Lövqvist som en gång i tiden startat upp bageriet och frågade om han kunde hjälpa mig att starta upp det. Han sa ja och på den vägen är det. Men det var många nätter jag var på väg att ge upp. Jag brände bullar och förstörde tårtor, inget gick bra. Det var stor skillnad att göra hundratals bullar och tårtor samtidigt än att stå hemma i köket och baka en sak. Men jag gav mig inte och till slut satt det.

Med hårt slit och många timmar bland mjöl och maskiner så lyckades han få igång verksamheten och har under åren också fått chansen att utveckla företaget.

– Jag trivs med att ha mycket att göra samtidigt drömmer jag om att faktiskt få möjligheten att släppa allt och göra något helt annat. Alla verksamheter är till salu när det blir så får vi se. Sluta baka kommer jag dock aldrig att sluta göra oavsett vad jag gör i framtiden.

Publicerad 20 April 2019 00:00