Matilda Ludvigsson tog beslutet att efter 15 år lägga ner sin fotostudio i Hässleholm. Nu ser hon med spänning fram emot vad framtiden har att erbjuda.

Matilda Ludvigsson tog beslutet att efter 15 år lägga ner sin fotostudio i Hässleholm. Nu ser hon med spänning fram emot vad framtiden har att erbjuda. Foto: Paola Nordgren

I juli stänger Bildtjänst för gott

"Slumpen får avgöra vad jag ska göra framöver"

HÄSSLEHOLM.

Redan för ett år sedan började Matilda Ludvigsson fundera på vad hon skulle vilja göra i sitt liv och nu när hyreskontraktet gick ut passade det bra att ta steget. Efter 15 år som fotograf och ägare av Bildtjänst vid Fiskatorget i Hässleholm stänger hon studion för gott den 4 juli.

– Det är klart att det känns lite vemodigt men samtidigt känns det också spännande vad jag ska göra nu och det är en lättnad nu när jag faktiskt tagit ett beslut. Det enda jag vet är att jag i sommar kommer att kunna ha semester för första gången på 15 år, säger Matilda Ludvigsson.

Att hon blev fotograf var egentligen en slump. Hon började som nittonåring jobba på Lovéns i Osby men efter åtta år sa hon upp sig för att förverkliga sin dröm att bli veterinär. När hon drygt ett år senare hunnit läsa upp sina betyg för att komma in på utbildningen så tog livet en annan vändning.

– En dag skulle jag låna några blixtar av Mats Jeppsson som då hade haft stället i över 20 år och då frågan han om jag var pigg på att ta över fotostudion. Tre månader senare var den min, så det gick ganska snabbt. Samtidigt har jag aldrig ångrat det beslutet. Jag har verkligen trivts och har genom åren fått träffa många härliga kunder, så man kan nog säga att det var en bra slump.

Genom åren har hon hjälpt Hässleholmsborna att fotografera barn och bröllop, husdjur och allt däremellan som till exempel kort till körkortet. Dessutom har hon kunnat erbjuda fotoframkallning för de kunder som fortfarande fotograferar analogt.

– Tekniken har förändrats genom åren. Även jag fotograferade med film när jag startade men gick efter några år över till digitalt. För sex-sju år sedan var det också många som fick för sig att de skulle ta sina familjebilder själva och agera proffsfotografer men det har också släppt och de kunderna har hittat tillbaka igen och det är många äldre som inte vågat gå över till det digitala ännu och som med jämna mellanrum kommit för att framkalla sina bilder, berättar Matilda Ludvigsson.

Vad hon kommer att göra efter sommaren vet hon inte riktigt. Veterinärdrömmarna har hon dock lagt på hyllan.

– Ja, det blir förmodligen inte fem års studier för att bli veterinär men jag kanske läser något annat, vi får se. Det känns som slumpen får avgöra även denna gången vad det blir, säger Matilda Ludvigsson.

Publicerad 22 April 2019 00:00