Mycket stuga för pengarna om du väljer att köpa fritidshus i Hässleholm.

Mycket stuga för pengarna om du väljer att köpa fritidshus i Hässleholm. Foto: photojanski - stock.adobe.com

Bra chans för klipp av fritidshus i Hässleholm

Mest fritidshus och yta för pengarna

HÄSSLEHOLM.

Så fort sommarvärmen infinner sig så vaknar också fritidshusmarknaden till liv. Enligt Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning är det i de skånska kommunerna Örkelljunga och Hässleholm som du får mest hus för pengarna.

Av
Paola Nordgren

Allt fler får upp ögonen för att skaffa sig en sommarstuga eller ett landställe att spendera sin lediga tid och semester på. Den rådande klimatdebatten som ifrågasätter resandet allt mer spelar också in enligt fastighetsmarknaden.

Svensk Mäklarstatistik har nyligen kartlagt hur många kvadratmeter fritidshus du får för en miljon kronor i landet. Resultatet visar att det är i de skånska kommunerna Örkelljunga, Hässleholm och Höör som kvadratmeterpriset är som lägst. Där har du goda chanser att fynda sommarställe och får hela 81, respektive 76 och 74 kvadratmeter fritidshus för en miljon kronor.

– Tidigare har många svenskar haft utrymme att låna pengar på sina befintliga bostäder för att investera i fritidsboenden. De införda amorteringskraven gör det dock svårare, vilket har skapat en mer segregerad marknad för fritidshus. Utbudet av landställen har dock ökat det senaste året och mycket pekar på att marknaden för sommarstugor kommer att blomstra framöver. Sverige har en fantastisk natur och i samband med den heta vandringstrenden och diskussioner om att vi bör minska vårt flygresande vill vi lyfta oupptäckta delar av vårt avlånga land där fler har råd att köpa fritidshus, säger Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Enligt Liza Nyberg vill dock många som köper ett fritidshus idag kunna spendera tid där året runt och söker därför fritidshus, stugor eller torp som är anpassade för detta. Stugor med utedass och egen brunn är därför på väg bort för stugor och torp med de vanliga bekvämligheterna som varmvatten, el och bredband.

Här får du mest yta för 1 miljon kr i Sverige:

Fritidshus

1. Örkelljunga kommun 81 kvm

2. Hässleholms kommun 76 kvm

3. Höörs kommun 74 kvm

4. Ulricehamns kommun 71 kvm

5. Bollnäs kommun 70 kvm

Publicerad 23 April 2019 00:00