Hässleholm föreslås bli centrum för tågteknik.

Hässleholm föreslås bli centrum för tågteknik. Foto: Mostphotos

S vill göra Hässleholm till nationellt utbildningscenter inom tågteknik

Något även lokala politiker är positiva till

HÄSSLEHOLM.

Socialdemokraterna vill att Region Skåne stödjer arbetet med att skapa ett nationellt utbildningscenter för tågtrafik i Hässleholm. Vilket i sin tur också hade gjort det möjligt att bygga ut yrkeshögskolans tågteknikerutbildning.

Av
Paola Nordgren

Dessutom hade man då också kunnat starta en gymnasieutbildning och andra uppdragsutbildningar inom tågteknik i just Hässleholm. Redan idag finns det flera verksamheter på Norra Station inom tågteknik och underhåll. Med stöd från aktörer inom tågbranschen så anser Socialdemokraterna därför att Hässleholms kommun har förutsättningarna för att skapa ett nationellt utbildningscenter för tågtrafik i kommunen.

– Det är strategiskt viktigt för arbetsmarknaden i Skåne att den här satsningen blir av. Den hade inneburit en stor möjlighet för ungdomar till utbildning och jobb inom en spännande framtidsbransch, säger Henrik Fritzon (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Att man bland annat bygger upp en ny verkstadsdepå för Öresundståg gör också att behovet av arbetskraft utbildad personal ökat. Redan nästa år beräknas den nya underhållsdepån för Öresundståg stå klar i Hässleholm och behovet av tågtekniker kommer då att vara stort.

– Att se till att de skånska tågen rullar som de ska är av allra högsta prioritet. Därför är det helt nödvändigt att försäkra oss om kompetensförsörjningen av för oss väldigt viktig personal, säger Yvonne Augustin (S), regionråd och andre vice ordförande regionala utvecklingsnämnden.

Enligt Lena Wallentheim (S), kommunalråd i Hässleholms kommun så har Hässleholm alltid varit förknippat med järnvägen och menar att här finns kompetens för att fortsätta utbilda tågpersonal och hon ser positivt på att folk utifrån också ser detta och vill bidra till att få detta på plats i Hässleholm.

Publicerad 23 April 2019 09:31