Branden i Hästveda har spridit sig. Under tisdagseftermiddagen har polisen börjat evakuera boende i området, samtidigt som helikoptrar hjälper till med släckningsarbetet.

Branden i Hästveda har spridit sig. Under tisdagseftermiddagen har polisen börjat evakuera boende i området, samtidigt som helikoptrar hjälper till med släckningsarbetet. Foto: Anders G Bergquist

VIDEO: Våldsam brand rasar i Hästveda – invånare evakuerade

Fyra helikopter har deltagit i släckningsarbetet – ett antal hushåll evakueras

HÄSTVEDA. En våldsam skogsbrand rasar i Åbuamossen utanför Hästveda. Ett 50-tal boende har evakuerats och helikoptrar har satts in för att vattenbomba området.

Av
Sanna Hjalmarsson

Marek Stefaniak

Anders G Bergquist

Foto: Anders G Bergquist

Branden som startade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen strax norr om Hästveda ska ha spridit sig till flera olika byggnader. Under dagen har allt mer resurser satts in och när Lokaltidningen var på plats under eftermiddagen och kvällen jobbade bortåt 100 brandmän och militärer med släckningsarbetet.

– Både djur och människor som befunnit sig inne i fastigheterna har evakuerats och inga personskador har rapporterats, berättar Peter Kjällkvist, informatör på polisens ledningscentral.

Branden rasar ännu okontrollerat i delar av skogen utanför Hästveda.

Branden rasar ännu okontrollerat i delar av skogen utanför Hästveda. FOTO: ANDERS G BERGQUIST

Vid 17-tiden meddelade polisens ledningscentral att den ursprungliga branden spridit sig till omgivningens vegetation och träd. Cirka tio personer har evakuerats från fyra gårdar i närområdet och enligt polisen kommer fler personer att behöva lämna sina bostäder. Områdena som berörs är Jägersborg, Björkeberga, Torstorp och Skyttaboda.

Vid 19-tiden gick krisinformation.se ut med en varning till boende i Osby och Hässleholms kommun med budskapet att personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Två timmar senare meddelade polisen att totalt 47 personer är evakuerade från 23 hushåll.

Flera byggnader har brunnit upp.

Flera byggnader har brunnit upp. Foto: ANDERS G BERGQUIST

Evakuerade personer uppmanas bege sig till Hantverksgården som kommunen håller öppen. Personal finns på plats för att hjälpa till.

På grund av förhöjd brandrisk i delar av landet har Myndigheten för skydd och beredskap (MSB) höjt beredskapen och bland annat stationerat två helikoptrar i Växjö. Helikoptrarna har satts in under dagen för att hjälpa till med släckningsarbetet i Hästveda.

Länsväg 1940 är helt avstängd både söder och norr om branden. Länsväg 1941 är helt avstängd från länsväg 1940 i riktning mot Osby.

– Ett stort område är nu avspärrat till följd av branden, säger Peter Kjällkvist.

Det finns för närvarande ingen misstanke om att brott ligger bakom.

Foto. Anders G Bergquist

I Össjö utanför Ängelholm kämpar också räddningspersonal mot en brand som startat i en gödselstack.

Släckningsarbete pågår och förväntas fortsätta i flera timmar. Branden sägs vara under kontroll och den ska inte utgöra någon fara för liv enligt räddningstjänst, men kraftig vind på plats utgör en utmaning för arbetet på plats.

– Det är väldigt torrt i området och spridningsrisken uppges ha varit stor. Enligt räddningstjänsten kommer branden ta flera timmar att släcka. De meddelar dock att de har den under kontroll, säger Peter Kjällkvist.

Himlen färgades helt röd av branden.

Himlen färgades helt röd av branden. Foto: ANDERS G BERGQUIST

MSB manar till försiktighet hos allmänheten.

– Vi har förstärkt helikopterberedskapen på utvalda platser, men nu är det viktigt att allmänheten hjälper till att hålla nere risken för att starta bränder. Man behöver ha koll på brandrisken där man är och det gör man enklast i appen brandrisk ute, men också titta på hemsidan för sin lokala räddningstjänst om eldningsförbud råder, säger Jakob Wernerman vid MSB.

Foto: Anders G Bergquist

Publicerad 23 April 2019 17:00