Eden Alm och hennes klasskamrater har vid flera tillfällen manifesterat för att få ha kvar sin utbildning.

Eden Alm och hennes klasskamrater har vid flera tillfällen manifesterat för att få ha kvar sin utbildning. Foto. Privat

Tidigare elev om nedläggningshotade programmet: "Som en familj"

Kämpar för att få ha kvar uppskattad utbildning

HÄSSLEHOLM. I samband med måndagens fullmäktigemöte manifesterade nuvarande och tidigare elever från Hässleholms tekniska skola för att få ha kvar sin musiklinje. En av dem var Eden Alm, som även står bakom den namninsamling som just nu sprids som en löpeld över Sverige – och världen.

– Det är helt sjukt egentligen, hur många som engagerar sig. Vi får hela tiden in nya namn och det är inte vilka som helst. Som Vini Lopez till exempel. Vem tipsade honom? Det är fullkomligt mind blowing.

Engagemanget som Eden pratar om kommer dels från nuvarande och tidigare elever och deras familjer, men även från etablerade musiker i såväl Sverige som utomlands.

– Alla verkar vilja kämpa för att vi ska få ha kvar utbildningen. Det är mer än bara en skola. Den är som en familj, säger Eden.

Eden, som själv avslutade sina studier vid Hässleholms tekniska skola i fjol, berättar om en fantastisk lärarkår och om hur hon varje dag såg fram mot att komma till skolan.

– Det hände att man satt tillsammans och spelade och sjöng till klockan nio på kvällen. Det var bara så härligt att vara där, berättar hon.

Idag arbetar Eden som sångerska, något hon inte tror hade varit möjligt om hon valt någon annan linje.

– Utan estetprogrammet hade jag inte ens varit i närheten av var jag är idag. För mig har sångutbildningen varit det som gett mig mest, men även om man inte väljer att arbeta med musik efter studierna så får man väldigt mycket med sig härifrån.

– Att gå estetisk linje ger samma behörighet till högskolan som att läsa samhälle och dessutom lär man sig att våga framträda inför folk vilket man kan ha stor nytta av även om man inte står på scen, säger hon.

När Eden fick höra om kommunens planer att lägga ner utbildningen, trots att det fanns ett femtontal sökande till nästa läsår, kände hon att hon behövde agera.

– Namninsamlingen var egentligen inte min idé, men då jag inte ville vänta på att det skulle hända något la jag upp den.

Förutom att samla in namn har Eden under våren även varit drivande i flera olika manifestationer i kommunen i hopp om att politikerna ska ändra sig.

– Vi har ytterligare ett par framträdande inplanerade och det är inte omöjligt att vi kommer tillbaka till kommunhuset när det är dags för politikerna att fatta beslut i juni, säger hon.

Publicerad 02 May 2019 14:26