Gun-Inger Arvidsson fastnade för fotograferingen för många år sedan och har sedan dess dokumenterat en mängd resor, händelser och tillfällen genom åren. Några av dessa har också blivit böcker.

Gun-Inger Arvidsson fastnade för fotograferingen för många år sedan och har sedan dess dokumenterat en mängd resor, händelser och tillfällen genom åren. Några av dessa har också blivit böcker. Foto: Paola Nordgren

Gun-Inger debuterade som författare som 80-åring : "Rädd att inte hinna göra allt"

I början av året släppte hon boken "Hässleholm den lilla staden"

HÄSSLEHOLM

. Redan 1973 köpte Gun-Inger Arvidsson sin första kamera. Sedan dess har hon dokumenterat allt från Hässleholm till familj och resor. Hennes intresse för järnvägen har dessutom resulterat i två böcker i ämnet, Inlandsbanan och rälsbussen. I den senaste boken, "Hässleholm den lilla staden" visar hon upp en 45-årig dokumentation av just Hässleholm.

Genom åren har det hunnit bli flera utställningar både i Sverige och världen och i takt med att fotograferandet ökade började hon också sälja sina bilder. Att det skulle bli en böcker av hennes bilder ser hon lite som ett avslut på den långa dokumentation hon gjort, inte minst av Hässleholms stad.

– Jag kände att jag var tvungen att dela med mig. Samtidigt blev jag också uppretad när Hässleholm utsågs till en av landets fulaste städer och jag ville bevisa att man har fel där. Här finns många vackra platser och byggnader.

Gun-Inger har dokumenterat Hässleholm i många år och kände nu att det var dags för ett avslut på något sätt.

– Jag har hunnit fylla 80 år och man vet inte riktigt när livet tar slut. Därför kändes det extra viktigt att dela med mig av den här dokumentationen nu så att historian kan få leva vidare, förklarar Gun-Inger Arvidsson.

Östergatan som den såg ut förr.

Östergatan som den såg ut förr. Foto: Gun-Inger Arvidsson

Just att livet är på väg bort är något som Gun-Inger Arvidsson tänkt på mycket och hon erkänner att hon får en viss panik över att hon inte kommer hinna göra allt hon vill hinna med att göra innan livet säger hej då.

– Ja, precis innan jag skulle fylla 80 fick jag en sådan fruktansvärd dödsångest. Det är ledsamt att jag inte kommer att få se mina barnbarns barn växa upp och jag har varit rädd att jag inte skulle hinna göra allt jag drömt om.

En av de sakerna var att få göra sina böcker och nu har det hunnit bli totalt fyra stycken, alla sedan hon fyllt 80 år. Hennes man John jobbade vid järnvägen och det var också det som lade grunden för den bok som fick namnet "Inlandsbanan 1976 Gällivare - Hoting" som de gjort tillsammans.

– Vi blev avsläppta på en rad platser inför dokumentationerna till boken och fick chansen att bland annat dokumentera öde byar längs med banan, gamla stationer, den sista rallaren och flera andra intressanta platser. När det sedan var dags för den sista turen med Rälsbussen 1984 var vi även med på den turen. Vilket blev boken "Rälsbussens sista sommar".

En resa hon beskriver som otroligt sorglig då flera passagerare grät vid sina platser för att rälsbussen skulle läggas ner.

– Det var mycket arbete bakom den boken som slutligen kom ut i november i fjol och även om de här böckerna kostat alla mina besparingar så är jag otroligt glad att jag fått förverkliga min dröm och att jag på det här sättet bevarat och låtit historian leva vidare även i framtiden.

En av böckerna skiljer sig dock från de andra tre. Boken "Om Kropp/själ ljus/ mörker" skrev Gun-Inger Arvidsson när hon vid 60-års ålder gick in i den berömda väggen och föll ihop på skrivbordet på sitt rum hos Tingsrätten i Hässleholm.

– Jag jobbade där i 40 år. Men en dag föll jag bara ihop och de tre kommande månaderna därefter minns jag ingenting. Det tog mig åtta år att komma tillbaka till mig själv igen. Läkarna tog mig inte på allvar och jag hade ont i hela kroppen. För att ta mig ur detta skrev jag den här boken som jag kanske mest skrev för min egen skull men som jag också tror kan hjälpa andra med depression och inte minst en bok för de läkare som inte förstår vad en depression faktiskt är. Men idag mår jag bra och jag har haft ett rikt liv och jag har bestämt mig för att fortsätta göra böcker så länge det går.

Publicerad 07 May 2019 00:00