Polisen misstänkte först att det rörde sig om ett terrordåd, så alla hade förstärkningsvapnet MP5.

Polisen misstänkte först att det rörde sig om ett terrordåd, så alla hade förstärkningsvapnet MP5. Arkivfoto: ANDERS G BERGQUIST

21-åring åtalas för bombdådet mot tekniska skolan

Bomben var dödlig på upp till fyra meters avstånd

HÄSSLEHOLM. Rörbomberna som sprängdes på Hässleholms tekniska skola var dödliga. Det framgår av förundersökningen, som blev offentlig då en 21-åring åtalades. Enligt utredningen planerade mannen sitt dåd i två år, men bara två av fyra bomber detonerade.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Det var den 20 december förra året som larmet kom om bombdåd på Hässleholms tekniska skola. Alla elever utrymdes till simhallen Q-poolen och ett räddningsuppdrag med bortåt 100 personer sattes in. Polisen utgick först från att det var ett terrordåd och det var först efter flera timmar som avspärrningarna hävdes. Då hade 21-åringen redan gripits för allmänfarlig ödeläggelse och risken för att andra var inblandade avskrevs.

Efter ett halvårs utredande har nu mannen åtalats vid Hässleholms tingsrätt, skriver SVT Skåne.

I förundersökningen framgår att Försvarets forskningsinstitut, FOI, provsprängde bomber av samma typ som mannen använde vid bombdådet. Sprängningarna visar att om någon varit inom fyra meter från bomben hade den varit dödlig.

Skolan var avstängd under stora delar av skoldagen.

Skolan var avstängd under stora delar av skoldagen. Arkivfoto: ANDERS G BERGQUIST

Förundersökningen visar också hur mannen gick omkring på skolan och hotade elever och personal med en mycket realistisk replika av en k-pist. När mannen greps kunde dock poliserna konstatera att det rörde sig om ett luftvapen.

Mannens dator undersöktes av polisens it-forensiker, som kunde se att han beställt material till bomberna från USA för att bygga bomben. På datorn fanns också barnporr, men han hävdar själv att han inte har någon aning hur den kommit in i hans dator.

Mannen beskrivs som en ensamvarg som mest ägnat tiden åt att spela krigsspel på datorn.

Planerna på ett bombdåd i skolan har mannen närt länge. I flera år har han följt allt om olika skolskjutningar och bombdåd i USA och han planerade att genomföra något liknande.

Åklagaren anser att mannen gjort sig skyldig till allmänfarlig ödeläggelse, ett mycket allvarligt brott med livstids fängelse i straffskalan.

Till SVT säger mannens advokat att mannen förnekar allmänfarlig ödeläggelse, men erkänner skadegörelse och ofredande. Skadegörelsen är för de skador som uppstod vid explosionerna och ofredandet är för att mannen förstod att människor kunde bli skrämda. Han anser att det inte fanns någon risk att någon skulle skadas. Om domstolen går på försvarets linje kommer han släppas direkt efter rättegången eftersom straffvärdet på skadegörelse och ofredande oftast bara är böter.

Rättegången mot mannen kommer att inledas inom kort.

Publicerad 15 May 2019 06:00