Med hjälp av Oreo ska barn och unga få motivation att läsa. Aron Nordell trivs bredvid Oreo.

Med hjälp av Oreo ska barn och unga få motivation att läsa. Aron Nordell trivs bredvid Oreo. Foto: Privat

Hårig praktikant på Kulturhuset

Oreo blir nu permanent kulturhushund

HÄSSLEHOLM

. Labradoodlen Oreo går just nu och utbildar sig till skol- och terapihund. Praktiken gör han hos matte Catharina Hjalmarsson, kulturutvecklare på Kulturhuset i Catharina Hjalmarsson och det ser ut som han sköter sig exemplariskt.

Av
Paola Nordgren

Avslutar han utbildningen med godkända betyg ser det också ut som att Kulturhuset i Hässleholm från och med i sommar får en alldeles egna kulturhushund.

– Förra året läste jag en artikel om en hund som jobbade i skolans värld och om vilka positiva effekter en hund kan ha för barns läsning. Jag tyckte det lät spännande och mejlade artikeln till min chef Anders Rosengren och frågade om han trodde det kunde vara någonting för oss och det trodde han. Oreo har mottagits otroligt väl hittills, berättar Catharina Hjalmarsson.

Redan tidigare i våras skickade kultur- och fritidsförvaltningen ut ett erbjudande till Hässleholms skolor där möjligheten gavs att få komma och läsa med hunden Oreo vid sin sida, vilket några elever snabbt nappade på.

– Ja, fyra barn har redan fått chansen att läsa med honom och alla har tyckt det varit roligt och spännande. Kommentarer som ”Att läsa och skriva är det tråkigaste jag vet, därför är detta perfekt för mig” och ”Jag vaknar och tänker att det blir en rolig dag idag, en dag som inte är som andra dagar” är bara några av kommentarerna vi fått hittills.

Skolhundar har främst en läsfrämjande funktion då de enligt Catharina Hjalmarsson ofta kan verka motiverande, stimulerande, lugnande och hjälpa eleven att fokusera och under sin praktikperiod har Oreo tränat på de uppgifter han lärt sig under utbildningen på Hundens Hus i Sundsvall/Veberöd.

Foto: Kulturhuset Hässleholm

Framöver kommer Oreo fortsätta med lässtunderna på stadsbiblioteket och det finns också planer på diktläsning med Oreo på äldreboendena Hemgården och Björkhaga senare i höst.

Publicerad 29 May 2019 00:00