Samtliga p-automater byts ut lagom till midsommar.

Samtliga p-automater byts ut lagom till midsommar. Foto: Mostphotos

Hässleholms samtliga p-automater byts ut

För mer säker och modernare teknik

HÄSSLEHOLM.

Hässleholms kommun står inför en stor förändring när det gäller parkeringsautomater. Mellan den 18-20 juni byts nämligen samtliga automater ut för större säkerhet och modernare teknik.

Av
Paola Nordgren

Nya säkerhetskrav som tillkommit den senaste tiden är en del av orsaken bakom bytet. Men man ser också samtidigt en chans att byta betalautomaterna till en modernare version av de som står i Hässleholm idag.

– Anledningen till att man uppgraderar parkeringsautomaterna (byter framsida och mjukvara) är att kortbetalningen annars slutar fungera med den nya tekniken, förklarar Veronica Haagen, trafikingenjör, Tekniska förvaltningen.

På de nya parkeringsautomaterna kommer det när man tar bort möjligheten att betala med mynt istället vara möjligt att göra sina köp med kort, blipp eller swish. SMS-parkeringen kommer dock att fungera som tidigare men från och med midsommar finns det ingen pappersbiljett. Om kvitto önskas är detta dock möjligt att få via mejl.

– Det har varit många vändor om man skall behålla mynthanteringen eller inte samt om man skall uppgradera direkt till senaste tekniken och på så viss ”vara med från början”. I december 2018 togs beslut att man ville ha kvar möjligheten att betala med mynt. Detta ställningstagande ändrades dock och i april 2019 gick man på nedanstående tjänsteskrivelse, berättar Veronica Haagen.

Via automatens digitala knappar på skärmen kommer man i framtiden kunna ange vilken taxa som man vill lösa samt önskad parkeringstid och parkeringsvakterna ser din giltiga biljett via sin handdator.

Marcus Kaski från företaget Flowbird som har hand om systemet kring parkeringsautomaterna kommer också att vara på plats på torget i Hässleholm den 27-29/6 för att svara på frågor för de som vill veta mer om hur de nya terminalerna fungerar.

Publicerad 01 June 2019 00:00