Paola Nordgren

Paola Nordgren

Christina fick en chock – tvingas betala fyra självrisker

Försäkringsbolaget ser stenskotten som fyra olika skador

HÄSSLEHOLM.

Christina Svensson Liljegren är besviken på sitt försäkringsbolag som nu vill att hon betalar fyra självrisker för att få skadan hon upptäckt på bilen åtgärdad via sina bilförsäkring.

– Kan de inte hjälpa mig mer än såhär så finns det ingen anledning för mig att vara kund hos dem. Då kommer vi att flytta alla gårdens försäkringar och våra fordons försäkringar till ett annat bolag, säger Christina Svensson Liljegren som varit kund hos Länsförsäkringar i många år.

Det var för några veckor sedan som hon upptäckte att hon hade ett lacksläpp fram på bilen. Eftersom hon tidigare bytt framskärm på bilen och lacksläppet var i anknytning till detta området så kontaktade hon verkstaden som utfört arbetet för att höra om det fanns någon garanti.

– Men där hänvisade de mig till mitt försäkringsbolag som sa att sådana här skador täcktes av bilförsäkringen jag tecknat. De bad mig skicka bilder, vilket vi gjorde. Men när det var gjort ville de själva kolla på bilen så jag körde dit. Försäkringsmannen menade då att det släppt på flera ställen vilket jag också upptäckte när han visade mig. Han visade totalt fyra ställen där lacken släppt så enligt försäkringsbolaget skulle det innebära totalt fyra självrisker på 3000 kronor styck. Vilket jag tycker låter helt absurt, säger Christina Svensson Liljegren.

Christina Svensson Liljegren kontaktade Länsförsäkringars chef som höll fast vid att det är fyra självrisker som gäller.

– Men hur kan de veta att skadorna inträffat vid fyra olika tillfällen och inte vid tre eller vid ett och samma tillfälle? Jag kör på en grusväg dagligen, de här lacksläppen kan ju ha kommit precis närsomhelst. Men fyra självrisker är inte logiskt, man hart en bilförsäkring och känner sig trygg med det men tydligen är det inte så har jag insett nu, säger en besviken Christina Svensson Liljegren som nu inte ser någon annan lösning än att betala och sedan flytta sina försäkringar till något annat bolag.

Enligt Per Vallbo, skadechef på Länsförsäkringar så är försäkringens huvudprincip att varje händelse är en enskild skada och för varje skadehändelse har man en självrisk. Med andra ord, om man upptäcker flera skador på sin bil som uppenbart inte har något samband, har man en självrisk per skada som man vill ha åtgärdad.

– Ibland kan man som bilägare upptäcka flera skador på sin bil som man inte sett tidigare. Det kan då vara lätt att dra slutsatsen att skadorna inträffat samtidigt. Skadornas placering, utformning, riktning och ålder brukar klarlägga om det rör sig om en eller flera skadehändelser. Anledningen att man inte får ”mängdrabatt” på självrisken är premien är beräknad utifrån att man har en självrisk på skadehändelse. I annat fall skulle premien behöva vara högre, berättar Per Vallbo.

Publicerad 08 June 2019 00:00