Tack vare den största satsningen på folkbiblioteken sedan 1970-talet så ska nu Hässleholms bibliotek fräschas upp.

Tack vare den största satsningen på folkbiblioteken sedan 1970-talet så ska nu Hässleholms bibliotek fräschas upp. Foto: Privat

Extra satsning på Hässleholms bibliotek

Största bibliotekssatsningen sedan 70-talet

HÄSSLEHOLM.

Hässleholms bibliotek har fått 850 000 kronor från regeringens satsning Stärkta bibliotek. Vilket innebär den största satsningen på folkbiblioteken sedan 1970-talet och som bidrar till att man nu får möjlighet att göra en ordentlig uppfräschning.

Av
Paola Nordgren

– Det betyder oerhört mycket för oss att vi får de här pengarna så att vi kan släppa loss våra idéer och förverkliga våra tankar, säger Anette Mjöberg.

Nästa steg är att sätta sig ner och göra en arbetsbeskrivning och även försöka ta in en arkitekt som kan hjälpa till. Ett av de problem man haft under lång tid på Hässleholms bibliotek är det höga ljudet som man vill få rätt på.

– Ja, vi skulle vilja göra något snyggt som hänger ner från taket, samtidigt som det dämpar ljudet, eftersom ljudet är något som vi upplevt som ett problem, då man hör alla som pratar, även på ovanvåningen. Sedan vill vi gärna införa någon form av lokal anknytning och ett tågtema kändes väldigt naturligt. Vi har pratat om att göra någon form och koja eller kupé där barnen kan gå undan och läsa och skylta upp med nummer då många barn tidigt lär sig siffror.

Biblioteket har fått söka projektpengarna själva och ligger helt utanför ordinarie budget, vilket innebär att hela summan ska användas till uppfräschningen innan 2021.

Regeringen gjort en stor satsningen, något man kunnat söka, vi har fått skriva en ansökan så började tänka på vad vi ville göra. Ett problem vi har är ljudet. Hörs allt man säger

– Vi kommer att söka bidraget även nästa år men då med fokus på våra filialer, berättar Anette Mjöberg.

Projektet Stärkta bibliotek är en 3-årig satsning för att stärka biblioteken i hela landet och innebär en total satsning på 225 miljoner.

Publicerad 18 June 2019 12:46