Daniella Arvidsson får hjälp med att styla håret av sin kollega.

Daniella Arvidsson får hjälp med att styla håret av sin kollega. Foto: Paola Nordgren

Snart är Daniella kvinna på riktigt: "Det är detta jag vill"

I höst hoppas Daniella få genomgå sin operation för könskorrigering

HÄSSLEHOLM/BROBY

. Det börjar närma sig det sista steget för en komplett förvandling från man till kvinna för Daniella Arvidsson. Det har tagit många år men Daniella menar att det kommer att vara värt det.

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel

– Visst har det tagit lång tid men jag har hela tiden varit säker på att det är detta jag vill, säger Daniella Arvidsson.

Det har dock inte varit någon enkel resa. Hela livet har hon känt sig obekväm i sin kropp och redan tidigt började hon drömma om att få vara kvinna.

– Mina syskon har ofta sagt att du beter dig som en kvinna och då har jag svarat att det är kanske det jag är också. Men under hela min uppväxt höll jag detta för mig själv. Det var liksom inget man pratade om på 80-talet, ändå tror jag att de flesta runt mig visste. Därför kom det nog inte heller som en chock för mina syskon när jag berättade att jag var transsexuell och att jag ville göra en könskorrigering.

Men det var först 2012 som kom Daniella ut som transsexuell, då tog hon också kontakt med könsidentitetsmottagningen i Lund och fick påbörja sina besök hos en psykolog. För att få påbörja hormonbehandlingen för en mer kvinnlig kropp så var Daniella tvungen att gå ner i vikt och 2016, påbörjade hon hormonbehandling.

– Det är en lång process men jag är övertygad om att det kommer att bli bra. Även om en del människor under åren haft förutfattade meningar så känner jag också numera att jag som alltid känt mig utanför också allt mer börjar accepteras i samhället, precis så som jag är och på mitt arbete i Hässleholm har jag alltid känt mig välkommen, vilket känns otroligt skönt.

Det var dock först i december i fjol som Daniella fick sitt namn registrerat, samtidigt fick hon också fyra nya siffror i personnumret som visar att hon nu får identifiera sig som kvinna på riktigt. De senaste fyra åren har hon dessutom genomgått en hormonbehandling och nu återstår bara en könskorrigering för att slutföra behandlingen.

– Ja, det är det sista steget jag väntar på nu och det är en härlig känsla att det nu är så nära. För att få genomgå operationen måste jag dock gå ner runt 13 kilo men i höst hoppas jag att jag har nått dit och att jag då också kan få tid för operation.

För en tid sedan blev Daniella Arvidsson också kontaktad av ett produktionsbolag som nu också följer Daniellas livsdröm. Materialet kommer sedan att bli en dokumentär om resan från man till kvinna.

– Ja, de kommer att vara med både under operation men även efteråt ett tag och kanske kan det förenkla för någon som inte vågat ännu, att också ta steget. Jag har alltid haft som motto att man aldrig ska ge upp och nu känner jag verkligen att jag är väldigt nära mitt mål för att jag ska känna mig helt komplett.

Publicerad 17 July 2019 00:00