Lars Johnsson anser att en stor del av Hässleholms ekonomiska kris beror på flyktingvågen för några år sedan.

Lars Johnsson anser att en stor del av Hässleholms ekonomiska kris beror på flyktingvågen för några år sedan. Foto: Paola Nordgren

Moderaterna skyller den ekonomiska krisen på flyktingvågen

Kommunen lägger stora summor på nyanlända

Av
Paola Nordgren

HÄSSLEHOLM. Hässleholms kommunalråd, Lars Johnsson(M) går nu ut med att den ekonomiska kris som kommunen står inför till stor del beror på den flyktingvåg kommunen hade under 2015-2016, vilket han berättat om under en intervju i Radio Kristianstad. Han menar att det bidrag man får för nyanlända försvinner efter två år och det i sin tur innebär nu stora kostnader för kommunen när denna tidsperiod gått ut.

– Den ersättning vi får nu täcker inte de utgifter vi har idag, säger Lars Johnsson till radion.

Lena Wallentheim (S) är dock inte enig med Johnssons förklaring till krisen.

Hon menar att kommunen gått back långt innan flyktingvågen.

– Jag tycker att man måste se tillbaka många år på kommunens ekonomi. Hässleholm har mer utgifter än intäkter och så kan man inte ha en ekonomi, säger Lena Wallentheim.

Även kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) är övertygade om att den ekonomiska situationen till största delen beror på flyktingvågen.

– Ja, vi är övertygade om att den ekonomiska situationen till största delen beror på den havererade flyktingpolitiken som förts och då senast den stora flyktingvågen som kom till kommunen 2016. Vi har hela tiden varnat för detta och har sedan vi kom in i Hässleholms Kommunfullmäktige 2006 försökt få resterande partier att förstå det problematiska med att ha en så pass oreglerad flyktingpolitik, säger Hanna Nilsson.

Publicerad 30 July 2019 06:00