Hässleholms Miljö är just nu i full gång att kasta ut fröbomber på olika platser i kommunen, fulla med fröer av ängsblommor.

Hässleholms Miljö är just nu i full gång att kasta ut fröbomber på olika platser i kommunen, fulla med fröer av ängsblommor. Foto: Mostphotos

Fröbomber ska göra Hässleholm till en blomsteräng

Skapar blomsterbuffé till hungriga bin

HÄSSLEHOLM.

På Hässleholm Miljö har man de senaste veckorna kastat ut fröbomber med förhoppning om att de ska börja gro nästa gång det regnar och på så sätt få Hässleholm att börja växa.

Av
Paola Nordgren

Fröbomberna är nämligen fulla med frön från olika ängsblommor, lera och jord och är ett sätt att skapa en blomsterbuffé för hungriga bin och insekter. På det här sättet hoppas man också att Hässleholm framöver står i blom och kan minska matbristen för dagens bi och insekter.

Det är Hässleholm Miljös chaufförer som fått uppgiften att de närmaste veckorna kasta ut fröbomberna på lämpliga platser. Bomberna skyddas av ett lerhölje så att fåglar och andra djur inte äter upp fröna tills dess att regnet kommer och fröna kan slå rot.

Foto: Hässleholm Miljö

– Våra chaufförer har med sig bomberna i bilen och kastar ut när de hittar lämpliga ställen runt om i kommunen, berättar Emma Krantz kommunikatör Hässleholm Miljö.

Idén med fröbomber är något som ursprungligen kommer från 70-talets New York från "guerilla gardening" (busodling) men som numera och skridit sig till Sverige och Hässleholm.

– Vi har fått mycket inspiration från Naturskyddsföreningen och andra aktörer som bryr sig om vår natur, precis som vi gör. Bina är ju livsviktiga för vår matproduktion och en tredjedel av Sveriges vilda biarter håller på att försvinna. Så vi vill vara med och göra vad vi kan. Vi hoppas att fröbomberna börjar gro efter lite regn och skapar härliga blomsterängar åt bina. Vi har också satt upp insektshotell vid återvinningscentralen i Vankiva, berättar Emma Krantz.

Publicerad 05 August 2019 00:00